El nou informe de l’Observatori remarca la importància de fomentar espais de confiança per assolir una coneixença mútua i que es pugui col·laborar entre el Tercer Sector i les finances ètiques.
Aquest passat 26 de novembre, l’Observatori del tercer sector i la societat civil ha presentat l’estudi ‘Ús de les finances ètiques de les Entitats del tercer sector’.
El document dona continuïtat a l’estudi realitzat al 2006 que feia un diagnòstic sobre l’interès del tercer sector i l’economia social per una banca ètica.
Aquesta nova edició ha revisat els indicadors analitzats en el passat anàlisis per tal d’incorporar a la nova recerca aquells vigents i que ajudin a visualitzar les tendències en el temps.
La recerca combina tècniques d’investigació quantitatives i qualitatives amb l’objectiu de consolidar i estendre l’ús de les finances ètiques entre les organitzacions no lucratives catalanes.
L’estudi permet quantificar la dimensió actual de l’ús d’aquest tipus de finances, així com entendre aquells elements que poden potenciar sinèrgies i ampliar els ponts existents entre el tercer sector i les finances ètiques.
Perspectives de futur de les finances ètiques en el Tercer Sector
L’estudi conclou que l’ús de les finances ètiques al tercer sector ha evolucionat exponencialment i es posiciona com un actor rellevant en la gestió econòmica, ja que una de cada 3 entitats fa ús de la banca ètica.
La recerca assegura que el 75% de les entitats consultades consideren com un element de confiança que les entitats financeres tinguin un segell ètic. En contraposició, les dades que mostren el coneixement de les entitats del Tercer Sector respecte del segell EthSi se situen en el 15%.
L’estudi també remarca que l’opció més habitual per conèixer les finances ètiques es dona per iniciativa pròpia i no tant per accions de comunicació o a través de les federacions i confederacions.
Tot i que les finances ètiques cada cop s’adapten més a les necessitats de les entitats, l’anàlisi mostra com encara hi ha la percepció d’una manca d’adequació de serveis.
El document deixa clar que la gestió econòmica i el finançament de les entitats del Tercer Sector són qüestions sensibles i es tracta d’un sector heterogeni, en el qual conviuen formes molt diverses de participació.
L’informe conclou que cal fomentar espais de confiança per avançar en aquesta coneixença mútua i es col·labori entre el Tercer Sector i les finances ètiques. També apunta que el rol de les entitats de segon nivell o superior pot ser clau en l’articulació i l’apropament de les finances ètiques entre les organitzacions.
Font: Xarxanet.org