‘Mira’m, entén-me i acompanya’m’, promoguda per la FCVS, busca construir un vincle entre entitats socials que intervenen en el col·lectiu de dones vulnerabilizades i comunitat educativa.
Visibilitzar la situació de dones que es troben en situació de vulnerabilitat i donar força a algunes de les entitats que les atenen en una ciutat com Barcelona és l’eix central del projecte d’Aprenentatge Servei (ApS) ‘Mira’m, entén-me i acompanya’m’. Promogut des de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), és, en definitiva, un projecte que neix amb la intenció de generar un vincle entre entitats que intervenen en el col·lectiu de dones en situació de vulnerabilitat i la comunitat educativa.
Una de les apostes dels últims anys de la FCVS és fomentar la metodologia ApS. “Estem cada cop més convençudes que aquest tipus de projectes, que fan vincle entre entitats socials i comunitat educativa, tenen un impacte positiu en totes les participants”, argumenta la tècnica de promoció comunitària de la FCVS, Marina López Oromí.
En aquest cas, hi participa alumnat d’FP d’Integració Social de l’escola Jesuïtes de Sarrià, per una banda, i per l’altra cinc entitats, amb una reconeguda feina en el suport a dones en situació de vulnerabilitat:
– Justícia i Pau: Acompanyen dones en les presons de Catalunya i treballen en el dret a la participació i a la igualtat. (Àmbit de les dones en les presons).
– Gimnàs social Sant Pau: Ofereixen un espai de barri, segur i en condicions d’igualtat per tal de fer activitat esportiva a tothom. (Àmbit de les dones transgènere)
– El Lloc de la Dona: Acompanyen dones que han exercit o exerceixen la prostitució i treballen per donar a conèixer i transformar la mirada sobre la seva realitat. (Àmbit de les dones vinculades a l’exercici de la prostitució).
– Fundació Friends: Donen visibilitat a les dones amb diagnòstic de TEA. (Àmbit de les dones amb alguna discapacitat i diversitat funcional).
– ASSÍS Centre d’Acollida: A dins de l’atenció a persones sensellar, són especialistes en l’acompanyament integral en el sensellarisme femení. (Àmbit de les dones que es troben en cases d’acollida).
La tècnica de promoció comunitària de la FCVS defineix els principals objectius de l’ApS: “Generar gimcanes sensibilitzadores que mostrin situacions de desigualtat i discriminació que impacten en la vida de les dones, mostrar la tasca de les entitats socials que intervenen en l’atenció a les dones en situació de risc social i apropar el jovent a una realitat social que també forma part del seu entorn”. I hi afegeix que la feina des de la FCVS és ser l’eix vertebrador del projecte promovent la mirada de perspectiva de gènere en tot moment i coordinant el procés d’Aprenentatge Servei.
La valoració de l’experiència és molt positiva per part de totes les parts implicades. Els joves de Formació Professional d’Integració Social coneixen les entitats socials i la realitat de les dones que en són beneficiàries i alhora han construït una eina, les rutes geolocalitzades, que les fa visibles. A més, les gimcanes mostren els recursos que ofereix cada entitat i les opcions de voluntariat que s’hi poden fer.
Font: FCVS