Un joc d’escapada per conscienciar sobre la realitat de les persones refugiades

Les persones participants podran viure d’una forma lúdica els desafiaments del procés migratori al convertir-se en unes famílies que volen arribar a Mart

Ens trobem a l’any 2084, la Terra està deixant de ser habitable i marxar cap a Mart és l’única sortida que tindrien algunes persones per sobreviure. Quins serien els requisits per triar qui pot fer el viatge? Quines condicions físiques caldrien? Nivell d’estudis? Com et comunicaries si no parles marcià? La simulació d’aquesta situació per conscienciar sobre la realitat que viuen les persones refugiades és l’objectiu del joc d’escapada ‘Refugee escape room’.

El Programa de salut internacional de l’ICS (PROSICS) i el Vall d’Hebron han creat aquesta activitat lúdica dirigida sobretot a estudiants i professionals sanitaris, així com a entitats que atenen persones refugiades. Es pretén que els professionals puguin formar-se i posar-se a la pell dels desafiaments del procés migratori que viuen les persones refugiades, immigrants i sol·licitants d’asil a qui atenen.

Durant aquest joc d’escapada, grups de cinc o sis persones es converteixen durant una hora i mitja en famílies que hauran de passar diferents proves relacionades amb el procés de migració. El fet que els seus membres tinguin un nivell molt diferent d’estudis, edat i salut, i la gran quantitat de controls que han de superar, farà que no tothom pugui tenir plaça per emprendre el viatge per la supervivència.

En aquesta iniciativa ja hi participen professionals sanitaris de l’ICS des de fa uns mesos, començant a veure la llum els primers resultats. En aquest sentit, els responsables del projecte han mostrat que amb aquesta experiència s’ha millorat l’empatia i els coneixements que els professionals sanitaris tenen en relació amb els problemes que poden tenir les persones que estan vivint un procés migratori.

Font: Xarxanet.org