Un 13,4% de la població catalana fa voluntariat 

Un estudi de la FCVS amb la PVE reafirma la feminització i l’envelliment de les persones voluntàries 

Gairebé 900.000 persones a Catalunya estan fent alguna tasca de voluntariat, això és un 13,4% de la població. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi ‘L’acció Voluntària. Un desplegament territorial’, que ha impulsat la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) en col·laboració amb la Plataforma del Voluntariado de España (PVE). El treball es fa públic coincidint amb el Dia Internacional del Voluntariat, 5 de desembre. 

Els resultats són d’enquestes telefòniques, que es van fer entre l’1 de juny i el 7 de juliol del 2023, a 414 persones de 14 i més anys residents a Catalunya. La conclusió és que la tassa de persones voluntàries es manté, perquè l’’Informe de l’associacionisme i el voluntariat 2018’ parlava d’un 13,1 de població. De les gairebé 900.000 persones que declaren fer voluntariat, el 52,9% són dones, i la franja d’edat de més de 55 anys és la més present, amb un 32,8% del total. 

“El fet que es mantingui el percentatge de població que fa voluntariat vol dir que existeix reconeixement i confiança de la ciutadania cap a la tasca de les entitats”, manifesta la vicepresidenta i vocal d’Innovació i Digitalització de la FCVS, Ana Villa. “Em sembla una qüestió rellevant si pensem la quantitat d’oportunitats que existeixen per emprar el temps lliure”, hi afegeix Villa.

Just fa un any, la FCVS i la PVE vam fer públic l’estudi ‘El voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què?’ en el qual destacàvem la feminització i l’envelliment del voluntariat: el 65% de les persones voluntàries eren dones i el 25,9% tenien més de 65 anys. 

El voluntariat social per davant

Pel que fa a àmbits d’actuació, el voluntariat social encapçala el rànquing i aplega el 58,6% del total de persones voluntàries. En segon lloc, se situa el voluntariat cultural (18,5%), seguit de prop per l’educatiu (18,4%) i una mica més lluny pel sociosanitari (16,8%).

“El voluntariat social, el cultural i l’educatiu tenen una gran tradició a Catalunya i em sembla que així continuarà essent, però ens hem de fixar en el voluntariat social (12,6%), que va a l’alça i és l’expressió d’una sensibilitat de la població envers la sostenibilitat ambiental”, subratlla Villa.  

Una altra característica del voluntariat a Catalunya és la intenció de seguir-ne fent: gairebé el 84% de persones enquestades voluntàries contesten que sí que en continuaran fent, mentre que el 2,7% diuen que “probablement no continuaran”. 

Una part de l’estudi està dedicada a investigar els motius que al·leguen les persones que no fan voluntariat: la majoria (46%) ho atribueixen a falta de temps, perquè els estudis o la feina no els ho permeten, però un 12,5% diu que no en fa per falta d’informació. Des de la FCVS es considera que aquest pot ser un punt a treballar. 

Tot i les dades sobre el manteniment de les persones voluntàries, algunes entitats socials adverteixen que no arriben a cobrir les necessitats de persones voluntàries. “L’estudi apunta que les persones voluntàries hi són -indica la vicepresidenta i vocal d’Innovació i Digitalització de la FCVS-, un altre tema és si trobem les persones per allò que necessitem”. “En el cas del voluntariat social, trobem entitats que amb la Covid-19 han vist com s’incrementaven d’una forma significativa les necessitats de les persones ateses”, recorda Villa. 

‘L’acció Voluntària. Un desplegament territorial’ es fixa també en quines solucions consideren millors les persones enquestades per fer front als problemes socials. L’opció que més aconsegueix més puntuació (3,8) és que el voluntariat és una bona manera d’afrontar-los, seguida de l’opció d’organitzar-se i reivindicar (3,7). Fer una donació es queda en tercer lloc (2,8 punts), seguida de “ja fem prou pagant els impostos” (2,6) i de “solucionar el problema és cosa de les persones que els pateixen” (1,9). 

Font: Xarxanet, editat per JAG

Més informació en aquest enllaç.