Tothom pot fer voluntariat?

Participants al 'Vols? Bàsquet', una iniciativa inclosa en el projecte 'Vols? Sentir el voluntariat' de la Fundació Santa Teresa del Vendrell. Font: Fundació Santa Teresa del Vendrell

L’experiència de diferents entitats mostra els avantatges del voluntariat inclusiu i accessible. Una experiència que també adverteix que sempre cal analitzar opcions i capacitats per trobar l’encaix.

Tothom pot fer voluntariat? “No soc ningú per dir que no, però cal tenir en compte que fer voluntariat ha de ser una decisió seriosa i compromesa”, respon la referent de voluntariat de la Fundació Santa Teresa del Vendrell, Àngels Garreta. I hi afegeix: “Cadascú ha de trobar el seu lloc d’encaix per nodrir l’engranatge comunitari del qual formem part”.

La Fundació Santa Teresa del Vendrell és una entitat que treballa des del 1993 per millorar la qualitat de vida de les persones amb més dificultats de la comarca del Baix Penedès. “El voluntariat té un paper molt clau en el nostre projecte -afirma Garreta-, perquè suma i sobretot fa de pont i de vincle entre l’entitat i la comunitat”. Explica amb detall com “el voluntariat és l’altaveu en primera persona de l’entitat, de les necessitats, de la vida interna, del seu batec humà”.

Malgrat els parèntesis de la pandèmia i l’obligatorietat de repensar moltes actuacions pel virus, la fundació té un centenar de persones voluntàries actives, de les quals una desena són persones amb capacitats diverses. “Tenen molt per oferir. Són persones que han rebut un servei i tenen infinites raons que les porten a dir: jo també vull donar”,assegura Garreta.

Com en qualsevol voluntariat, cal trobar l’encaix de les persones amb diversitat funcional per fer una acció voluntària. El procés acostuma a ser més lent i s’han creat eines de suport perquè les entitats perdin la por a incorporar-ne. Dincat ha editat la guia ‘Activa’t: 8 passos cap el voluntariat’ i la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’.

Guia de Dincat

En la guia de Dincat, per exemple, es destaca la importància que es concretin els tipus de suports que pot necessitar el voluntari o voluntària: des d’informació adaptada, com documents en lectura fàcil, un calendari o les dades de contacte, fins a suports personals, que poden ser una familiar, una referent de voluntariat, una assistent personal o una referent comunitària.https://www.youtube.com/embed/UXuEs2xWT-I

La guia de la FCVS també remarca aquests elements d’accessibilitat i hi afegeix que cal pensar en elements claus no només per incorporar persones amb discapacitat en l’equip de voluntariat, sinó també persones d’origen diversos que es poden trobar amb obstacles com ara no dominar del tot la llengua.

Garreta recorda amb satisfacció el resultat d’una formació d’iniciació a voluntariat amb mirada inclusiva que van fer les entitats de les comarques tarragonines amb la FCVS. Va ser el 2019 i aquell procés també va quedar-se a mitges per la Covid-19.

Obrir la mirada

“Va ser una formació amb continguts més visuals i d’experiències, amb dinàmiques de grup. Hi ha molts possibilitats”, assegura. “Hem d’obrir la mirada en els equips de voluntariat -diu convençuda- i incloure-hi persones que potser requereixen més acompanyament, però que hi poden aportar molt”.

La tècnica de l’Àrea de salut i comunitat de la FCVSAurora Lonetto, en la mateixa línia que Garreta, considera que “tothom pot fer voluntariat, però no qualsevol tipus de voluntariat ni en qualsevol moment”. En aquest sentit, veu interessant que les entitats tinguin capacitat per si una persona no encaixa per fer voluntariat amb elles la puguin derivar a una altra on sí que hi trobi un lloc adequat.

Lonetto, que és coautora de la guia ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’, creu que les referents de voluntariat de les entitats han de tenir transparència i honestedat, per “no crear falses expectatives”. I en posa un exemple: “Si acabes de viure un dol, no pots anar a acompanyar un final de vida. No és el moment”.

Pel que fa a persones amb trastorn de salut mental, la tècnica de Salut de la FCVS explica que hi ha experiències de voluntariat que funcionen molt bé: “Són persones que han passat per situacions semblants a les que viuen les persones que atén l’entitat, coneixen el dolor que pateixen i les experiències viscudes contribueixen a donar qualitat a l’acció voluntària”. “Alhora hi ha un retorn al voluntari o voluntària -hi afegeix-, perquè passa a ser el subjecte de l’ajuda”.

Font: Xarxanet