El projecte vol ser un espai de trobada i suport mutu per al veïnat que sensibilitzi sobre la importància del reaprofitament.
El Casal dels Infants inaugura el dimecres 30 de gener a les 11 h el “Tot a punt”, un nou servei d’autoreparació tèxtil comunitari i gratuït al barri del Raval de Barcelona, concretament al local de l’associació al número 22 del carrer de la Reina Amàlia. Un grup de dones que participen en el Casal han estat formades durant tres mesos i a partir de l’11 de febrer, dia en què el servei entra en funcionament, ajudaran tothom qui ho vulgui a arranjar peces de roba malmeses. El servei obrirà als matins els dilluns i els dimecres (de 10 h a 13 h ) i a les tardes els dimarts i els dimecres (de 17.30 h a 19.30 h).
El “Tot a punt”, creat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa, vol ser un espai de trobada i suport mutu per al veïnat del barri que sensibilitzi sobre la importància del reaprofitament. Així, el servei vol reivindicar una alternativa de consum solidària, que augmenti la capacitat d’estalvi de les famílies i que disminueixi l’impacte sobre el medi ambient.
Les 10 dones que hi participen van començar al novembre una formació per poder engegar el servei impartida per dues professionals de Serveis Medioambientals: “Algunes ja tenien coneixements previs de costura, i el que han après són tècniques bàsiques per poder fer arranjaments amb màquina de cosir, com ara arreglar estrips i traus o estrènyer i eixamplar peces”, explica Susagna Navó, una de les formadores.
La Khadija Raissouni, una de les participants del “Tot a punt”, va conèixer el servei perquè li’n va parlar l’educadora de la seva filla al Casal. Sempre li havia agradat cosir en el seu temps lliure, així que no s’ho va pensar dues vegades i s’hi va apuntar: “Aquí tinc un espai per aprendre costura i on deixar la meva filla acompanyada, és meravellós per a mi, i així també podem fer alguna cosa per al barri”, explica.
La Khadija té el somni de dedicar-se professionalment a la costura, com també el té la seva companya Mariana Budui: “El “Tot a punt” m’està encantant, i penso que més endavant, amb tot el que he après, potser puc tenir uns ingressos treballant pel meu propi compte”, comenta la Mariana. Feia anys que buscava un curs per aprendre a cosir millor, però no s’apuntava mai a cap perquè tots eren de pagament.
Autoconfiança, suport mutu i llengües
Més enllà de progressar amb el fil i l’agulla, les participants també surten guanyant en confiança en elles mateixes, en autoestima i en la capacitat d’establir relacions de suport mutu. L’Esther Mas, educadora del Casal dels Infants, destaca que són dones que dediquen la majoria del seu temps a la criança dels seus fills i a altres càrregues domèstiques: “Aquí poden pensar en elles mateixes, descobrir les seves habilitats, i reconèixer-se com a dones, més enllà del seu rol maternal”, explica.
Un altre aspecte que permet treballar el “Tot a punt” són les competències idiomàtiques. La majoria de les participants són dones immigrades, i haver-se de comunicar entre elles al taller d’autoreparació és un estímul d’aprenentatge, com remarca la Khadija: “Jo fa 10 anys que sóc a Catalunya, però segueixo tenint problemes amb la gramàtica. Aquí he de parlar i escoltar molt, i això em fa millorar amb la llengua”.
L’acte d’inauguració el dimecres 30 de gener a les 11 h està obert a les entitats del barri i a tothom qui estigui interessat a conèixer el “Tot a punt”. Les participants i les educadores exposaran en què consisteix el servei i com ha estat el procés que ha permès engegar-lo.
Font: Casal dels Infants