Entitats Catalanes d’Acció Social renova la seva direcció amb voluntat de continuar aprofundint en l’articulació i governança del sector
Sonia Fuertes, fins ara vicepresidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), ha estat escollida avui nova presidenta de la federació en una assemblea en què s’ha reflexionat i debatut sobre les implicacions de l’actual context sociopolític en la tasca del tercer sector amb els col·lectius més vulnerables. Els responsables de les entitats membres d’ECAS –més d’un centenar amb les cinc incorporacions ratificades avui— reiteren el seu compromís amb la garantia dels drets i les llibertats fonamentals com a requisit imprescindible per acompanyar les persones cap a la seva plena autonomia en una societat en què regeixin els principis democràtics de la participació i la corresponsabilitat.
La renovació de la Junta Directiva d’ECAS posa fi a la presidència de Teresa Crespo, que ha ocupat el càrrec des de l’any 2009 en quatre mandats consecutius i continuarà formant part de la nova Junta, formada per 22 membres. En el parlament de comiat com a màxima representant de la federació ha agraït la feina de totes les entitats i especialment de les persones que han format part de les Juntes al llarg d’aquests nou anys, ja que “aquí tothom aporta, no són càrrecs nominals”.
L’equip liderat per Sonia Fuertes, subdirectora de l’Àrea d’Inserció Social i VIH-Sida de la Fundació Salut i Comunitat, constituïa l’única candidatura presentada i ha estat escollida per unanimitat, amb 75 vots a favor amb un pla de treball que es proposa continuar aprofundint en l’articulació i la governança del tercer sector i dedicar temps a la “reflexió compartida en relació a la política d’aliances”, amb menció específica a l’àmbit acadèmic, la innovació i la recerca. La nova presidenta ha destacat “el compromís, la generositat i la valentia” de Teresa Crespo, que ha exercit la representació d’ECAS sempre “des d’una posició ètica i de treball”.
A l’espai de debat i reflexió conjunta sobre la situació sociopolítica que es viu a Catalunya s’ha parlat sobre quin ha de ser el rol de l’acció social per exercir amb determinació el seu compromís evitant els riscos d’instrumentalització per part dels actors polítics. Els representants de les entitats han compartit la preocupació per la incidència que pugui tenir aquest context en les persones ateses i s’han reafirmat en la voluntat de preservar ECAS com un espai on convisqui la diversitat sobre el principi de la confiança. S’ha reivindicat també la pluralitat com a valor essencial del sector i, davant la possible elusió de responsabilitats per part dels poders públics en base al conflicte, s’ha defensat una actitud exigent perquè l’atenció als col·lectius vulnerables no se’n vegi afectada.
Font: ECAS