Som Base presenta el DA+ al Parlament de Catalunya

El DA+ té l’objectiu de garantir el dret de tota persona a relacionar-se, a gaudir de la companyia i del suport d’altres individus

L’Associació Som Base, formada per voluntaris polítics, va encetar, a finals de 2019, la redacció d’un projecte pioner per garantir el Dret a l’Acompanyament Afectiu, conegut com a DA+. Aquest dret manifesta que “totes les persones tenen dret a relacionar-se i a ser tractades amb afecte. A sentir-se acompanyades i a que aquesta relació, entre iguals, sigui afectiva: lliure, bilateral, directa, respectuosa i consentida”.

Som Base treballa pel reconeixement d’aquest dret a tots els nivells: local, nacional i internacional; i aconseguir que sigui reconegut com a Dret Humà Universal.

Fins ara, El DA+ ha estat presentat al Congrés de Diputats a Madrid i en breu arribarà al Senat, i ha estat reconegut pels Ajuntament de Barcelona i de Sabadell, i per la Diputació de Barcelona.

I el dia 22 de desembre, Mau Blancafort, advocat i voluntari d’Amics de la Gent Gran des de fa més de 30 anys, un dels fundadors i coordinador de Som Base,  va comparèixer  davant dels diputats de la Comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya per explicar en què consisteix el Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+ i demanar-los que es dui a terme una moció a favor del DA+ en el Ple del Parlament, així com treballar en l’elaboració d’una llei que garanteixi el seu compliment, llei sobre la qual Som Base ja fa temps que hi treballa en un esborrany. Es pot veure la compareixença en aquest link.

Un Dret amb la complicitat social i política

Som Base compta amb la complicitat d’altres associacions, entitats i persones que veuen la necessitat d’aquest Dret. Entre aquests, es troben Federació Catalana del Voluntariat (FCVS), Amics de la Gent Gran, Avismón, Càritas, Creu Roja, les Fundacions Affinity, Ajuda i Esperança, Mémora i Roure, i les federacions FATEC i Tercer Sector, etc. Algunes d’elles participen activament en la iniciativa i diferents representants formen part del grup de treball.

Un dels èxits del DA+ és comptar amb el beneplàcit de totes les forces polítiques, sense distinció de sigles, perquè “erradicar la soledat no desitjada en favor de l’Acompanyament Afectiu és cosa de tots”.

Un cop assolit el territori estatal, es vol dur el projecte a l’àmbit internacional a través de diferents entitats, federacions i institucions fins a l’ONU, l’Organització de les Nacions Unides.

Font: Som Base