El Congrés pretén posar en valor la feina que fa el teixit associatiu de Barcelona i elaborar propostes de millora. Durant els pròxims mesos, les entitats organitzaran debats, conferències i taules rodones entorn de l’associacionisme per a redactar les aportacions acordades per totes elles.
Arrenca el Tercer Congrés de les associacions de Barcelona, organitzat pel Consell d’Associacions de Barcelona, amb la voluntat de continuar donant visibilitat al moviment associatiu de la ciutat, incidint en la seva importància com a interlocutor i en la construcció de valors democràtics i de transformació social.
Amb aquest Congrés, es vol posar en valor la feina que fa el teixit associatiu de Barcelona i elaborar propostes de millora. Durant els pròxims mesos, les entitats organitzaran debats, conferències i taules rodones entorn de l’associacionisme per a redactar les aportacions acordades per totes elles.
Estem en un moment de canvi marcat per la crisi, que cada cop és menys puntual i més sostinguda. En aquest context el Consell d’Associacions de Barcelona vol generar un procés durant els pròxims mesos del sector associatiu que ajudi a:
- Il·lusionar i engrescar a les persones que ja estan associades i sentir-se orgulloses de ser-ho.
- Il·lusionar a les persones a associar-se.
- Posar en valor la tasca per l’enfortiment de l’acció transformadora als nostres barris
- Posar en la maduresa del moviment associatiu i la importància de la seva existència.
- Definir conjuntament propostes de millora i reptes clars amb accions i elements d’avaluació i seguiment.
- Un Congrés obert, inclusiu, valent, esperançador i amb una nova mirada.
Per això els objectius del 3r congrés són:
- Donar visibilitat del moviment associatiu de la ciutat.
- Generar consensos i propostes adreçades a les mateixes associacions i l’administració per la recerca de solucions generals en temes comuns per enfortir el sector. Aquestes poden ser les propostes consensuades de les entitats pel nou govern municipal.
- Articulació del fet associatiu promovent i enfortint les coordinadores de barris i impulsant el codi Ètic de les Associacions de Catalunya.
Finalment, per aconseguir fer realitat aquests objectius es proposa de treballar plegades amb les entitats a partir de quatre eixos estratègics:
- Voluntariat, activisme i militància. Amb l’objectiu de posar en valor la feina de les persones que de forma desinteressada participen en projectes. Podem parlar de nous models de voluntariat? Què hem de fer per potenciar el voluntariat a la nostra ciutat? Quines són les seves necessitats? Com posem en valor aquestes persones.
- Un associacionisme que impulsa nous valors. Amb la finalitat d’impulsar el nou Codi Ètic de les Associacions de Catalunya i ajudar associacions a créixer i enfortir-se a partir d’uns valors compartits.
- Territoris en transformació. Amb l’objectiu de posar en valor com l’acció col·lectiva, transformadora i comunitària que fan les associacions als barris ajuden a transformar els nostres barris i la nostra ciutat. Sobretot com aquestes entitats són agents que intervenen enfront de la vulnerabilitat i generen de cohesió social de la ciutat. Quines eines disposem per la transformació? Com impulsem l’acció comunitària? Com millorem i impulsem la gestió comunitària?
- Finançament de les associacions. Amb la finalitat de cercar estratègies de finançament alternatives, generar discurs sobre el mecenatge de l’associacionisme, i cercar solucions amb nous marcs fiscals per aplicar a les associacions i generar noves propostes per a la Utilitat Pública.
Com es treballarà?
Al llarg dels mesos que venen s’impulsaran jornades i debats al voltant d’aquests eixos. També hi haurà habilitat al Decidim de Torre Jussana un espai participatiu per recollir les diferents aportacions.
Valors i ètica per la transformació social
La Jornada inaugural serà pròxim 28 de novembre i servirà per aprofundir en l’eix “Un associacionisme que impulsa nous valors“. S’aprofundirà sobre els valors i l’ètica vinculada a l’acció col·lectiva organitzada, un dels temes de fons de l’eix de treball del congrés d’un associacionisme que impulsa nous valors. També es presentarà l’actualització del Codi Ètic de les associacions de Barcelona i la proposta de convertir-lo en el Codi Ètic de totes les associacions de Catalunya.
Es comptarà amb la presència del mestre i educador, Daniel Jover, i amb la participació de Marc Serra, Regidor de Participació i Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona.
L’acte se celebrarà a l’Espai Línia (c. Girona, 52), però també es podrà seguir en streaming. Si voleu participar en l’acte inaugural, us podeu inscriure en el següent enllaç.
No us ho podeu perdre!
Font: cab