S’impulsa un manifest per la bona acollida dels temporers a les terres de Lleida

La Fundació Arrels Sant Ignasi vol posar en valor el treball dels temporers i demana signatures per l’hospitalitat i la seva acollida digna

Cada estiu es repeteix la mateixa situació a Lleida. Un gran nombre de persones, moltes migrants, arriben a la recerca de treball en la fruita, a l’estació de les collites. Aquestes persones, temporeres, vénen des de llocs molt diversos i una bona part d’elles es troben en situació administrativa irregular i per tant, sense permís de treball.

Un dels primers problemes amb què es troben és l’allotjament. El següent és la impossibilitat de ser contractats si estan sense permís de treball. A més, a causa de la pandèmia pel Covid 19 s’ha generat una forta tensió sanitària i tot s’ha agreujat.

La Fundació Arrels Sant Ignasi, amb aquest manifest, vol posar en valor a totes aquestes persones, la seva dignitat i el treball que realitzen. Demana el suport i la solidaritat de tota la societat civil: la ciutadania, ONG, entitats i empreses per reclamar:

  1.  Allotjament digne: assegurar l’allotjament dels treballadors / es de camp, sigui quina sigui la seva situació administrativa, mitjançant l’acord entre administracions, sindicats, sector empresarial i les organitzacions socials.
  2. Garantir la vacunació de tota la població camperola estable i temporera, com a treballadors essencials.
  3. Mecanismes per a concedir permisos de treball que possibilitin la concessió d’una autorització de treball per a aquestes persones que arriben per a la campanya de la fruita, tenint en compte les propostes de sindicats, organitzacions socials i plataformes ciutadanes.
  4. La reforma de la llei d’estrangeria:
  •  Fa impossible contractar en situació administrativa irregular
  •  Dificulta la regularització de persones que podrien treballar i que són necessàries per a la campanya de la fruita
  •  El procés d’arrelament social és un laberint d’obstacles burocràtics per als temporers i per als empresaris
  •  Viure a la irregularitat impedeix portar una vida digna a aquestes persones, les força a viure en guetos, espais en desús o en ruïna i les obliga a treballar en l’economia informal acceptant condicions laborals vergonyoses

La reforma de la Llei d’Estrangeria hauria de ser una prioritat política per a les administracions de tots els nivells, a l’igual que la recerca d’alternatives que posin l’hospitalitat i l’acollida digna, per part de tota la societat, al centre de totes les polítiques .

El teu suport és molt important. ¡SUMA’T!

Dóna suport amb la teva signatura aquesta petició d’hospitalitat i acollida digna de la Fundació Arrels Sant Ignasi.