Sessions informatives per al nou projecte de mentoria en instituts públics catalans

Fins a 300 alumnes d’instituts públics catalans d’elevada complexitat podrien beneficiar-se del suport d’una persona mentora durant el curs escolar.

El passat mes de juliol el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya va presentar el Pla de Millora d’Oportunitats Educatives 2020-21 per a fer front a les desigualtats que viuen els centres educatius després d’un curs en què molts nois i noies han vist estroncada la seva trajectòria com a conseqüència del confinament domiciliari. Aquest Pla busca pal·liar les desigualtats creixents en el sector educatiu, incidint en aquells centres d’elevada complexitat, per tal de no deixar cap jove enrere en aquests temps de gran incertesa.

El Pla presenta fins a 19 mesures, entre les quals es troba la Mentoria Social, adreçades a reduir les barreres econòmiques en els centres, a fer acompanyament, motivació i suport a l’alumnat, a fer acompanyament a les famílies i a l’acció educativa comunitària. Dins d’aquest programa, el Departament d’Educació es va posar en contacte amb la Coordinadora de Mentoria Social per a dotar de contingut la mesura sobre la mentoria i construir una proposta per als centres públics de secundària.

Un cop més, l’aposta per la Mentoria Social com a eina de recolzament al creixent nombre de joves en situació de vulnerabilitat per part de l’administració pública catalana corrobora el seu interès i confiança en aquesta metodologia per a la inclusió social. La Mentoria Social ha provat ser una eina estabilitzadora en moments de crisi emocional. En són testimonis l’alumnat i les famílies que durant el curs passat, en ple confinament, tenien una persona mentora al costat oferint suport.

Per tal de facilitar aquest recurs als instituts, s’ha implicat a les entitats de la Coordinadora que en l’actualitat ja duen a terme projectes de mentoria en centres educatius catalans. Així doncs, les entitats AFEV, Associació Quilòmetre Zero, Servei Solidari i Universitat de Girona, juntament amb la Coordinadora, emprenen aquest curs un nou programa pilot de mentoria als instituts públics de Catalunya.

El programa compta amb el recolzament dels i les professionals de l’AFEV i Servei Solidari per a la província de Barcelona, de Associació Quilòmetre Zero per a la província de Tarragona i de la Universitat de Girona per a la província de Girona. La intervenció requereix de coordinació i contacte entre les entitats de la Coordinadora, que s’ocuparan de la selecció, formació i seguiment de les persones mentores, i els centres educatius, que seran els responsables de seleccionar els i les estudiants mentorades i fer-ne el seguiment per tal de valorar els efectes del projecte.

Amb l’objectiu d’informar degudament els centres educatius que estiguin interessats en participar del programa pilot de mentoria, des de la Coordinadora han organitzat una sèrie de sessions informatives virtuals. Cada institut té una de les quatre entitats com a referència, segons l’àrea geogràfica.

  • 03/11 09:30 a 10:30 h. Servei Solidari
  • 03/11 17:00 a 18:00 h. Servei Solidari
  • 04/11 13:00 a 14’00 h. AFEV
  • 04/11 17’00 a 18:00 h. AFEV
  • 05/11 13:00 a 18:00 h. Universitat de Girona
  • 05/11 17:30 a 18:30 h. Universitat de Girona
  • 05/11 11:30 a 12:30 h. Quilòmetre Zero
  • 05/11 16:00 a 17:00 h. Quilòmetre Zero

Per tal que aquesta oportunitat es pugui aprofitar al màxim, necessiten que la direcció dels instituts que tenen accés a la mesura de la mentoria social en el marc del Pla de Millora d’Oportunitats Educatives, per a que posin la Mentoria Social a la disposició de l’alumnat. Només si els instituts s’informen i demanen aquest recurs, podran generar un gran impacte.

Per a més informació sobre el programa, no dubtin en contactar a josealonso@mentoriasocial.org.

Font: Coordinadora de Mentoria Social