Servei: Bancs d’imatges i fotografies gratuïtes

Sovint les entitats es troben amb un problema: quines imatges podem fer servir per a la revista, (per la web) de l’entitat? A on podem trobar fotografies per a la nostra pàgina web? Us oferim un recull de bancs d’imatges lliures i gratuïtes. A Internet podem trobar imatges que la nostra entitat pot utilitzar per als seus habituals canals i eines de comunicació. Les principals eines per a localitzar aquestes imatges són els bancs d’imatges  i els cercadors d’imatges.  No obstant, cal tenir en compte que no tots aquests recursos són gratuïts ni totes les imatges que trobem als cercadors les podem utilitzar de manera lliure.

 

Aquest recurs us ofereix diferents bancs  i cercadors per a poder disposar d’imatges per a que les entitats sense ànim de lucre en puguin fer ús. Aquestes imatges solen estar sota llicència creative commons. En concret, les obres amb llicència creative commons poden estar subjectes a les següents 4 condicions:

Reconeixement (Attribution): En qualsevol explotació de l’obra autoritzada per la llicència caldrà reconèixer l’autoria.

Non commercialNo Comercial (Non commercial): L’explotació de l’obra queda limitada a usos no comercials.

 

no derivateSense Obres Derivades (No Derivate Works): L’autorització per explotar l’obra no inclou la transformació per crear una obra derivada.

share alikeCompartir Igual (Share alike): L’explotació autoritzada inclou la creació d’obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència en ser divulgades.

 

Si voleu saber més sobre aquest tipus de llicències i les seves condicions específiques podeu consultar el web de Creative Commons Catalunya.

  1. Banc d’imatges lliures del Ministeri d’Educació
  2. MorgueFile
  3. Stock.xchng
  4. Flickr
  5. Google images
  6. Getty Images
  7. Més bancs d’imatges

1. Banc d’imatges lliures del Ministeri d’Educació

Capçalera del Banco de Imágenes

Es tracta d’un banc de recursos audiovisuals del Ministeri d’Educació del Govern espanyol. El banc ofereix fotografies, il·lustracions, vídeos, animacions i sons.  Tots els recursos estan subjectes a llicència Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported. Aquesta llicència implica que es poden utilitzar els recursos sempre i quan la finalitat no sigui amb ànim de lucre i sempre i quan distribuim la imatge o recurs sota la mateixa llicència.

Ves al Banc d’imatges lliures del Ministeri d’Educació

▲ Tornar a l’índex

2. MorgueFile

Logotip de morgueFile

Es tracta d’un arxiu públic d’imatges en anglès. Les úniques condicions en l’ús de les imatges són que no es poden vendre, llicenciar o subllicenciar les imatges i que no es pot reclamar la propietat de la mateixa.

▲ Tornar a l’índex

3. Stock.xchng

Logotip d'stock.xchng

Es tracta d’un web on més de 2.500.000 usuaris comparteixen més de 400.000 imatges. En fer la cerca segons qualsevol paraula clau el web ens torna dos tipus d’imatges: les gratuïtes (apareixeran a la part central del web) i les de pagament (que apareixeran amb una marca d’aigua). Les condicions d’ús s’especifiquen en cada imatge, però la majoria d’elles permeten la seva utilització excepte en casos concrets (Com per exemple vendre i distribuir la mateixa imatge). Per a descarregar les imatges gratuïtes us haureu de fer usuaris del web.

Ves a Stock.xchng

▲ Tornar a l’índex

4. Flickr

Logotip de flickr

La xarxa social ofereix un ampli ventall d’imatges de gran qualitat amb llicència creative commons. Només cal fer servir la cerca avançada amb el filtre “creative commons”. Les condicions d’ús concretes s’especificaran en cada imatge que trobem. Trobareu informació ampliada sobre com fer servir flickr i sobre les llicències creative commons al recurs “FLICKR i els drets d’autor“.

Ves a flickr

▲ Tornar a l’índex

5. Google images

Logotip de google imatges
El cercador d’imatges de google permet fer una cerca avançada i filtrar les imatges etiquetades per a reutilitzar. Un cop trobem la imatge caldrà determinar exactament sota quin tipus de llicència es troba.

Ves a google imatges

▲ Tornar a l’índex

6. Getty Images

 

Aquest web permet trobar imatges lliures de drets en alta resolució i fotografies d’stock editorial. Getty Images compta amb una galeria superior als 80 milions d’imatges.

Ves a Getty Images 

camera0012_0▲ Tornar a l’índex

7. Més bancs d’imatges

Qui estigui interessat en conèixer altres bancs d’imatges ho pot fer accedint a la notícia 43 bancs d’imatges on trobar fotografies lliures de drets.

▲ Tornar a l’índex

 (Font: www.xarxanet.org)