S’activa una campanya de mobilització, sensibilització i informació per lluitar contra l’aïllament de la gent gran provocat pel COVID-19

La ciutadania, mitjançant un espai web d’Amics de la Gent Gran, podrà informar sobre persones grans que necessiten ajuda, enviar missatges de suport o descarregar una guia amb pautes sobre com fer trucades d’acompanyament

Amics de la Gent Gran llança la campanya ‘Aquest aïllament el superem amb les persones grans, #TrucadesContraelSilenci’, una iniciativa que té com a objectiu mobilitzar, sensibilitzar i informar la societat per tal de minimitzar l’aïllament – i les seves conseqüències – que pateixen les persones grans durant la crisi provocada pel COVID-19.

Gent gran: en el focus de la crisi sanitària

De les més de 3.000 morts que ha provocat la malaltia a Espanya, el 95% correspon a persones majors de 60 anys, un fet que ha convertit a aquest grup de població en el més vulnerable davant la situació que estem vivint. Aquest escenari ha provocat que les persones en aquesta franja d’edat hagin d’extremar les precaucions, i això es tradueix – en la gran majoria dels casos – en un confinament total.

Malgrat trobar-nos en un context d’emergència que afecta a tota la població, cal tenir present que les mesures de confinament no tenen les mateixes conseqüències per a tothom. Les persones grans sovint viuen soles i/o tenen una xarxa social molt reduïda – tal i com succeeix amb les persones grans que acompanyem tot l’any des de la nostra entitat – i la crisi actual ha empitjorat la situació, provocant que la soledat i la sensació d’aïllament es vegin agreujades. Això, en un escenari com l’actual, és sinònim de dubtes, incertesa i angoixa.

Telèfon: el gran aliat

En aquest context, i sense saber a dia d’avui quan es podrà tornar a la normalitat, la prioritat d’Amics de la Gent gran és mantenir i enriquir els vincles de confiança amb les persones grans i oferir suport emocional per tal de reduir la seva sensació l’aïllament. En un moment en què no podem realitzar les visites a domicilis i a residències, el telèfon s’ha convertit en el nostre gran aliat per dur a terme la nostra acció social i en el protagonista de la campanya que llancem avui.

Triple crida a la població: Acompanya! Informa! Col·labora!

En el marc de la campanya ‘Aquest aïllament el superem amb les persones grans, #TrucadesContraElSilenci’ s’ha activat un espai web a disposició de la ciutadania amb informació, recursos i canals que pretenen millorar la situació actual de moltes persones grans.

Aquesta plataforma permet:

 • Consultar informació per entendre millor com afecta la crisi actual a les persones grans.
 • _x000D_

 • Accedir a recursos per acompanyar-les en aquest moment tan delicat.
 • _x000D_

 • Compartir missatges de suport adreçats a les persones grans que se’ls hi farà arribar.
 • _x000D_

 • Informar-nos sobre situacions d’alta vulnerabilitat i aïllament social de persones grans per poder-les orientar i ajudar.
 • _x000D_

 • Fer un donatiu per ampliar l’abast de la nostra activitat i poder acompanyar més persones grans.
 • _x000D_

Guia pràctica per realitzar trucades d’acompanyament davant el COVID-19

Un dels principals recursos de l’espai web ésuna guia realitzada per l’Observatori de la Soledat i l’Equip Social de l’entitat, que inclou informació, consells i pautes per realitzar trucades de suport a persones grans durant aquesta crisi: recomanacions relacionades amb el benestar psicològic i la dinamització de la trucada, guió de trucada durant el confinament pel COVID-19 o un recull de recursos pràctics, entre d’altres.

Descarrega’t la guia

Situació excepcional

Davant la situació provocada pel COVID-10 i la impossibilitat de realitzar visites a les persones grans, formacions o esdeveniments, s’ha adaptat l’activitat de l’entitat en base a tres eixos principals:

 • Mobilització: més de 2.000 persones voluntàries estan fent trucades de seguiment a les més de 2.000 persones grans que acompanyem durant tot l’any. Els hi oferim un espai de confiança i suport emocional per tal de reduir l’ansietat i la preocupació que els hi pot provocar la situació actual.
 • _x000D_

 • Orientació: dediquem esforços a orientar i ens coordinem amb administracions i altres entitats amb la finalitat de donar resposta el més ràpidament possible als avisos d’alerta sobre persones grans amb necessitats assistencials.
 • _x000D_

 • Sensibilització a través dels mitjans de comunicació per tal que els barris donin suport a les persones grans del seu entorn treballant de forma comunitària.
 • _x000D_

Albert Quiles, director gerent d’Amics de la Gent Gran, valora la campanya com una “oportunitat per estar al costat i solidaritzar-nos amb les persones grans en un moment de màxima complexitat” i destaca que la crisi actual ha visibilitat una problemàtica – la soledat i l’aïllament – que “pateixen milers de persones durant tot l’any”.

Font: Amics de la Gent Gran