Rosana Moyano: “Necessitem el suport de les persones voluntàries per tirar endavant molts dels nostres projectes”

Rosana Moyano, psicòloga i coordinadora de voluntariat d’AACIC, ens parla de la tasca que realitza l’entitat per tal de donar resposta a les necessitats de les persones que tenen cardiopatia congènita.

1. Quina és la missió de la vostra entitat?

AACIC CorAvant va néixer amb la voluntat de donar resposta a les necessitats de les persones afectades per cardiopaties congènites i les seves famílies i a la vegada, millorar la seva qualitat de vida. Les cardiopaties congènites són una malaltia crònica que es pateix des del primer moment de vida i per tant, afecta a molts nens. Això provoca que al llarg de la vida requereixin atenció, des del diagnòstic i el tractament quirúrgic fins a l’adaptació a les diferents etapes de la vida.

2. Com sorgeix l’entitat?

L’entitat sorgeix a partir de la unió de diferents pares i mares que es trobaven a les unitats de cures intensives de l’hospital de referència en aquell moment i es van adonar que tenien unes necessitats i unes preocupacions comunes. Van decidir unir-se per tal de tenir un espai on anar per solucionar-les. Ara mateix AACIC actua a tota Catalunya però, gràcies a les xares socials i la web, també podem arribar a famílies i infants del territori espanyol i de l’estranger. Tenim més de 20 anys d’existència, i en aquest temps hem anat creixent i millorant les nostres activitats i actualment tenim diferents serveis d’atenció amb professionals especialitzats en aquest àmbit i un ampli servei de voluntariat.

3. En què consisteix el voluntariat hospitalari?

Les persones voluntàries que participen en el nostre voluntariat hospitalari ens ajuden a tirar endavant un projecte que tenim a la Vall d’Hebron que es diu “Fem més agradables les estades als hospitals”. Aquest programa està destinat a infants que estan hospitalitzats i consisteix en donar entreteniment a les sales de joc i també a peu de llit. Tot i així, aquest voluntariat no només és d’entreteniment sinó que, des d’AACIC, també treballem les emocions de l’infant i a la vegada, intentem donar-los eines perquè pugui gestionar la seva situació. Amb aquest voluntariat busquem anar més enllà i oferir un suport per ajudar a l’infant a entendre el que li està passat, alleugerir el malestar que li pot suposar l’estada hospitalària i afavorir la seva recuperació.

4. Quins altres voluntariats podem realitzar a la vostra entitat?

15826251_10154494482608423_5872223602542891068_nTenim persones voluntàries que ens ajuden amb el voluntariat a domicili. Els infants amb cardiopatia moltes vegades tenen dificultats d’aprenentatge, ja que per la seva situació han de passar estades a l’hospital que els desconnecta de l’escola. Aquestes persones voluntàries el que fan és ajudar-los amb els temes acadèmics i, a més, també donen suport terapèutic i l’acompanyen en les seves vivències. Volem que sàpiguen que no només poden comptar amb aquella persona pel reforç escolar sinó que poden trobar algú que entén pel que han passat i poden parlar-hi. Finalment tenim el voluntariat per a la nostra entitat, el voluntariat motor, format per persones que ens proposen activitats molt concretes, d’una certa importància, i que les tiren endavant amb el nostre suport. Per exemple alguna recaptació a través d’alguna activitat, un concurs, una fira, entre d’altres. També tenim el voluntariat puntual que ens ajuda a fer difusió en actes de sensibilització.

5. Què significa el voluntariat per una entitat com la vostra?

Per nosaltres el voluntariat és molt important, ja que necessitem el seu suport per tirar endavant els nostres projectes i poder donar una atenció més amplia. Les famílies i els infants ho veuen com un gest molt important i li donen molt valor. A més, com som una entitat que treballem molt cas per cas, les famílies noten que les nostres persones voluntàries estan molt preparades per la seva situació i això provoca que s’acabin creant relacions d’afecte i estima entre ells. Busquem persones que es puguin dirigir a l’infant malalt amb eines i estratègies que li facilitin això. Moltes vegades tenen una certa preparació en l’àmbit de la pedagogia, psicologia o magisteri i això és molt positiu.

6. Què és el que més necessiten aquests infants?

Com són nois i noies que han passat situacions mèdiques molt dures, a vegades les famílies acaben sobreprotegint-los i a l’introduir una persona de fora, que ve a donar un aire fresc a la família, els dóna la possibilitat de parlar de qualsevol cosa de tu a tu i possiblement veure les coses d’una manera diferent. Té un sentit terapèutic molt important.

7. Quines peculiaritats tenen aquests tipus de voluntariat?

El voluntariat en salut ha de ser un voluntariat molt conscienciat de què estem treballant amb un col·lectiu molt sensible. Són famílies que tenen fills malalts i persones que tenen unes patologies determinades que poden afectar el desenvolupament de la seva vida. Ens calen voluntaris que estiguin conscienciats i que puguin formar-se amb aquesta patologia, que coneguin bé les situacions de les persones amb les quals treballen. Des d’AACIC els ajuden a adquirir part d’aquesta formació més especifica però, com formem part de la Federació Catalana de Voluntariat Social, la formació més bàsica passa per les seves mans.

8. Quines dificultats ens poden trobar?

Les dificultats que poden haver-hi sobretot tenen a veure amb la mateixa persona voluntària. En el voluntariat de la salut tots ens podem preparar per estar-hi però és cert que no tothom d’entrada està preparat. Estem en contacte amb persones en una situació moltes vegades vulnerable, en situacions complicades, que emocionalment ens poden tocar com a persones. Estem treballant amb el dolor, el malestar, el patiment físic i psicològic, tant de les persones afectades com de les seves famílies, i això ens situa en un terreny molt difícil. La persona voluntària ha d’estar preparat per treballar amb aquestes situacions i a la vegada, cuidar-se a si mateix. Ha de fer una reflexió interior i veure si la seva acció com a voluntari és positiva per ell mateix i l’enriqueix i per tant, no suposa un patiment.

Gran Festa del Cor_Voluntaris nordamericans_octubre20169. Reptes de futur de l’entitat?

Seguir donant a conèixer la nostra entitat per tal de poder ajudar al màxim de nombre de persones afectades i que les famílies sàpiguen que existim i ens demanin aquest suport. El repte és anar ampliant la nostra presència a tot Catalunya i millorar les tasques que ja fem amb els voluntaris.

10. Com pot col·laborar la gent amb vosaltres?

Les persones que vulguin col·laborar amb nosaltres es poden posar en contacte a través de la nostra web, telèfon (93 458 66 53) o correu electrònic (info@aacic.org). A més, nosaltres no només acceptem persones voluntàries sinó que també estem oberts a què persones que no formen part de l’entitat ens proposin activitats o iniciatives per donar suport a la nostra tasca.

 

Font: xarxanet.org