Resposta de les ONG davant l’emergència humanitària pel terratrèmol a Turquia, Síria i el Kurdistan

Lafede.cat dona algunes pautes sobre donacions i com canalitzar l’ajuda i l’esperit solidari de la ciutadania perquè sigui d’utilitat i minimitzi els costos

Davant l’emergència humanitària generada pels terratrèmols de magnitud 7,5 i 7,8 graus que han sacsejat el Kurdistan, Turquia i Síria la matinada del 5 al 6 de febrer, i que ja han provocat més de 5.000 morts i milers de ferits, Lafede.cat – organitzacions per a la Justícia global posa a disposició de la ciutadania informació actualitzada sobre les ONG que estan donant resposta amb llarga trajectòria de treball al terreny.

Les conseqüències dels terratrèmols en vides humanes i danys materials, aprofundeixen en una crisi preexistent a la regió afectada directament per la guerra de Síria des de fa més de 10 anys. De fet, més de quatre milions de persones ja depenien directament de l’ajuda humanitària per sobreviure abans del terratrèmol.

Una política pública de cooperació catalana més forta per poder donar resposta a aquestes crisis

Catalunya disposa d’una política pública de cooperació internacional per donar resposta a aquestes emergències. És per això que la federació demana més recursos per dur-la a terme, i assolir el més ràpid possible el compromís històric amb el 0’7%. De fet, fa temps que les entitats reclamen que s’hi arribi el 2030, tal i com es va comprometre l’exconseller Alfred Bosch, i que aquest nou govern, amb Meritxell Serret al capdavant d’exteriors, encara no ha concretat com s’assolirà. 

Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència

Lafede.cat ahir dilluns 6 de febrer, va demanar al govern català que activés el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència, l’organisme responsable de coordinar els actors catalans i dotar-los de recursos per gestionar l’ajuda, que s’ha convocat finalment per demà dimecres 8 de febrer. Lafede.cat hi serà present per estar informada de l’actuació del Govern i coordinar una resposta amb l’expertesa de les entitats.

10 recomanacions per canalitzar la solidaritat de la societat civil i llistat d’entitats

Lafede.cat ha recollit en un llistat (VEURE ENLLAÇ) les organitzacions federades que treballen per oferir ajuda sobre terreny: Acció contra la fam, ACNUR, Ciemen, Creu Roja, Farmamundi, Metges del món, Oxfam Intermón, Save the children, UNICEF, UNRWA i World Vision. Al llarg de la setmana s’actualitzarà la informació.  També recordar les 10 recomanacions d’actuació davant una emergència que es van publicar davant l’esclat de la guerra d’Ucraïna i que són plenament vigents per aquesta crisi. Algunes són: no actuar amb presses i informar-se; esbrinar si les comunitats afectades s’estan organitzant a Catalunya; fer donacions econòmiques i no materials; exigir l’aplicació de la política pública de cooperació o fer-se voluntari/a.