Reinserció laboral: un repte més per a dones en situació de vulnerabilitat

Víctimes de violència de gènere, persones privades de llibertat o en risc d’exclusió social poden comptar amb la col·laboració d’entitats i voluntaris que lluiten perquè no manqui treball a ningú

Autora: Liana Aguiar

La reinserció laboral de les dones en risc d’exclusió social requereix un treball constant de les entitats que ajuden a aquest col·lectiu. A banda dels reptes personals i socials per superar situacions difícils, hi ha la necessitat de tornar al món laboral.

Per sort, existeixen entitats i voluntaris preocupats perquè totes les dones trobin feina i estiguin integrades a la societat. Dones que van passar per la presó, víctimes de violència de gènere, pobresa o d’altres situacions de vulnerabilitat recuperen, amb l’ajuda d’aquestes entitats, la confiança i l’autoestima per tirar endavant.

Tot seguit s’exposen algunes institucions que han col·laborat per a la reinserció laboral de dones en risc d’exclusió. Són entitats que poden celebrar alguns avenços en qüestió de gènere, però que encara afronten molts reptes per aconseguir la integració o reinserció laboral de totes les dones. És per això que remarquen que el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, és un dia reivindicatiu.

Fundació Ared

092_Ared-16-3La Fundació Ared és una de les més reconegudes de Catalunya pel seu treball d’integració social i laboral de persones privades de llibertat o dones procedents de serveis socials. Fa 22 anys que l’entitat es dedica a formar i orientar dones en risc d’exclusió i fer la intermediació entre elles i les empreses.

Ared té una sèrie de programes de formació ocupacional i inserció laboral. Per a les dones, l’entitat imparteix cursos de confecció industrial, cuina, assistència domiciliaria i auxiliar de geriatria, entre d’altres.

“Recompondre la seva identitat, que se sentin valuoses, que pensin que van cometre un error però que ja ho estan reparant, que desitgin una vida nova”

La directora de la Fundació Ared, Maria Elena Alfaro, explica que una de les funcions de l’entitat és enfortir les competències laborals d’aquestes dones i preparar-les per conquistar el món laboral.

Ella explica que els passos per a la reinserció laboral de dones amb aquest perfil és “en primer lloc, recompondre la seva identitat, que se sentin valuoses, que pensin que van cometre un error però que ja ho estan reparant, quedesitgin una vida nova”.

Alfaro assenyala que el nombre de reincidències de persones que havien estat a la presó és més baix que el dels homes. De fet, la possibilitat de regressió penitenciària esredueix prop del 40% quan se’ls hi ofereixen oportunitats, informa Ared.

Maria ElenaLa directora insisteix en que l’ajuda de l’entorn és molt important per a la reinserció de les dones. Ella reconeix que encara hi ha resistència del món laboral en contractar professionals que van estar a la presó. “Però això passa per desconeixement”, avalua Maria Elena Alfaro. Segons ella, si l’empresa troba que la persona té les competències i el perfil professional desitjat, no l’importa el passat de la candidata.

I va ser així que, al 2015, la Fundació Ared va ajudar que 339 persones aconseguissin feina a Barcelona i que unes altres 55 fossin contractadesper la pròpia entitat, dins la seva empresa d’inserció, que es diu Salta.

Poder portar un salari a casa i tenir l’estabilitat d’un contracte laboral em fa sentir realitzada com a dona

La Vanessa Blanco, de 36 anys, és una de les dones que va fer un curs de formació a Ared i ara està contractada. Ella recorda que va treballar durant 13 anys “en negre”, sense drets laborals. A l’empresa d’inserció d’Ared, ella fa serveis de neteja i relata que inicialment va participar a un curs d’expressió corporal.

“Em va donar més seguretat per tornar al món laboral”, diu sobre la formació que va rebre. “Poder portar un salari a casa i tenir l’estabilitat d’un contracte laboral em fa sentir realitzada com a dona”, afirma la Vanessa.

La Fundació Ared compta avui amb la col·laboració de 40 voluntaris, però manté ofertes obertes a qui vulgui col·laborar en aquesta causa. Per fer-se voluntari, cal escriure un correu electrònic o trucar al 933513865.

 Fundació Escó

_MG_3787La Fundació Escó des de fa més de 30 anys promou acció social al barri del Raval i Districte de Ciutat Vella. Atén i acompanya les famílies que es troben en situació de risc o d’exclusió social, especialment a les dones i els seus infants.

Són persones que, forçades o per por, troben aquí un ambient càlid i personal

L’Espai Dona fomenta el creixement de dones de 18 a 65 anys que presenten indicadors de risc d’exclusió social i que per la seva situació social, econòmica i/o personal no poden accedir als recursos normalitzats de la ciutat.

A través de tallers i activitats, l’Espai Dona pretén oferir eines i recursos perenfortir les capacitats de les dones perquè siguin agents actius del seu propi projecte vital. Així, l’entitat també promou la formació de les dones.

2014-11-12 11.32.07La Núria Figueres, de 55 anys, és professora voluntària de català de la Fundació Escó des de fa vuit anys. Dos dies a la setmana, imparteix classes a dones de vàries nacionalitats i també de Barcelona. Figueres explica les característiques de treballar amb dones en risc d’exclusió: “són persones que, forçades o per por, troben aquí un ambient càlid i personal. Sempre els hi dic: deixem els problemes a la porta”.

Segons la Núria Figueres, iniciatives com aquestes els hi donen més seguretat en si mateixes, “per a que puguin expressar-se amb tranquil·litat, tinguin confiança i perdin la por”.

Els interessats en fer-se voluntaris de la Fundació Escó ho poden fer via mail o trucant al 934430635.

Geda 

Geda 1Integrar-se al món laboral després de viure anys sota maltractaments no és gens fàcil. El Grup Especial d’Acompanyament per a Dones en Situació de Violència de Gènere (GEDA) reuneix física i psicològicament.

Integrar-se al món laboral després de viure anys sota maltractaments no és gens fàcil. El Grup Especial d’Acompanyament per a Dones en Situació de Violència de Gènere (GEDA) reuneix voluntaris que ajuden a dones maltractades física i psicològicament.

Aquest grup ofereix suport emocional i acompanyament a les dones que necessitin anar a hospitals, comissaria, guàrdia urbana, jutjats, fiscalia, centres de serveis socials… Tot el que una dona necessiti gestionar per sortir de la situació de violència.

“Creu que no té capacitat per gestionar els temes que ha de solucionar. I això és psicològic, li han arribat a fer creure que no serveix per a res. Per això necessita d’aquesta ajuda”

El Geda va ser fundat l’any 2004 per donar atenció a les dones d’Horta-Guinardó, però avui dia atén a tota l’àrea metropolitana de Barcelona. Va néixer dels Punts d’Informació i Atenció a les Dones (Piad), serveis de l’Ajuntament presents als districtes. Els voluntaris de Geda es reuneixen al Centre Cívic Matas i Ramis, dos cops al mes. Només al 2015, es van fer més de 50 acompanyaments a víctimes de violència de gènere.

La Pilar Cuny, una de les voluntàries més veteranes del Geda, diu que les tasques del grup no consisteixen en aconsellar a les víctimes, sinó en donar suport i portar-les a on han d’anar.

“El fet és que la dona no hi vagi sola, perquè té molta por, creu que no té capacitat per gestionar els temes que ha de solucionar. I això és psicològic, lihan arribat a fer creure que no serveix per a res. Per això necessita d’aquesta ajuda”, comenta la Pilar Cuny.

Segons explica, sortir de la situació de maltractament requereix passos molt llargs. “Una situació d’aquestes dura, de mitjana, entre 10 i 12 anys”.

Per a la Yolanda González, també voluntària del Geda, tornar al món laboral o ingressar-hi per primera vegada és un pas molt important per a la completa superació del maltractament.

El Geda necessita més voluntaris i estimula a que més homes també participin del grup. Els interessats han de posar-se en contacte pel correu electrònic o pel telèfon 654441250.

Font: Xarxanet.org