La FCVS ha reconegut els millors projectes en marxa de voluntariat social que donen resposta a alguns dels desafiaments que plantegen els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible
En el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional del Voluntariat, impulsats per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), s’ha celebrat el lliurament del 8è Premi Lluís Martí al Valor Social. Punt de Referència, en la categoria catalana, i l’Associació Benestar i Desenvolupament, en la local, són les entitats guardonades d’aquesta edició.
Categoria Catalana: Punt de Referència
Punt de Referència amb el projecte ‘25 anys de mentoria social: el model Referents’ és l’entitat guanyadora de la categoria catalana de la 8a edició del Premi Lluís Martí al Valor Social. El guardó, finançat per Arç Cooperativa i dotat amb 1.500 euros, s’ha entregat el 30 de desembre en el marc de la celebració del Dia Internacional del Voluntariat a Lleida.
El projecte ‘25 anys de mentoria social: el model Referents’ té com a finalitat promoure l’emancipació de joves tutelats en situació de vulnerabilitat, mitjançant un acompanyament de persones voluntàries i de persones professionals, partint dels potencials i projectes de vida de cada jove, des de l’afinitat i la confiança. ‘Referents’ ofereix al o la jove conèixer una persona voluntària que li aporti suport emocional, lúdic i lingüístic; acompanyament en la inserció laboral, en els estudis, en la cerca d’habitatge i en la millora de les seves competències i habilitats; i una ampliació de la seva xarxa social.
Les relacions de mentoria de ‘Referents’ tenen una durada de 10 mesos durant els quals la relació es va consolidant fins a resultar natural en la vida de les dues persones que d’una altra manera, difícilment s’haurien conegut. Durant aquest temps comptaran amb el seguiment professional de la persona tècnica del projecte. Punt de Referència facilita el contacte entre jove i voluntari/a i vetlla perquè el desenvolupament de la relació de mentoria que s’estableix sigui constructiva i favorable per a ambdues parts.
Categoria local: Associació Benestar i Desenvolupament
El Premi al millor projecte de construcció de comunitat local social responsable de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, finançat per Aigües de Barcelona i dotat amb 1.500 euros, és per l’Associació Benestar i Desenvolupament amb el projecte ‘La Botiga’. És un programa d’innovació del model de garantia alimentària, apoderament comunitari i sostenibilitat al Prat de Llobregat. La seva finalitat és garantir el dret fonamental a una alimentació saludable en llars en situació de vulnerabilitat.
‘La Botiga’ sorgeix de la necessitat de trobar una alternativa a les iniciatives tradicionals de distribució gratuïta de productes secs basats en fórmules assistencialistes. Aquest projecte transformador fomenta l’apoderament de les famílies més vulnerables del Prat a través de l’autogestió i de l’accés a productes saludables, ecològics i locals a partir d’una xarxa de territorial de proximitat integrada dins de l’economia circular i social. A més, el projecte aposta per un model d’economia circular per a evitar la generació de residus i promoure el reaprofitament d’excedents.
La categoria local del premi s’ha entregat aquest 16 de desembre en la celebració del Dia Internacional del Voluntariat a Barcelona.
Entitats finalistes
Les entitats finalistes del 8è Premi Lluís Martí al Valor Social han sigut Aspasim amb el projecte ‘Un hort per a tothom’ i Yamuna amb el projecte ‘Suport a la cooperativa de dones de Madagascar’.