Propostes de la FCVS per a les eleccions al Parlament Europeu del 9 de juny

Es reivindica una aposta decidida per reforçar el paper del voluntariat en la ruta cap a una Europa més cohesionada i inclusiva.

A la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) treballem des de fa trenta-cinc anys pel foment, la promoció i el reconeixement del voluntariat social. Com a plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya, apleguem 329 entitats sòcies, amb un impacte a unes 85.000 persones voluntàries. Fruit d’aquest acompanyament quotidià, hem redactat un document amb quatre eixos d’actuacions necessàries per reforçar el voluntariat en la ruta cap a una Europa més cohesionada i inclusiva.

Enxarxant capacitats per accedir al finançament europeu

El voluntariat no aconsegueix fer el salt a un finançament estable i rigorós de projectes d’internacionalització a Catalunya. Li cal un impuls de recursos catalans que, alhora, li permetin obtenir recursos europeus.

Per tant, en primer lloc, cal que l’administració pública en l’àmbit local, autonòmica i estatal facilitin aquest procés, i  generin l’espai propici per a l’accés a un finançament europeu que ha de permetre la construcció de projectes transnacionals posteriors.

El Comitè Econòmic i Social Europeu -CESE- reconeix que s’han de desenvolupar principis de qualitat on el voluntariat ha de continuar sent considerat fonamental per a tots els avenços, i que correspon a cada país generar les condicions econòmiques perquè això s’esdevingui.

Internacionalitzant plataformes i entitats catalanes

És imprescindible, per tant, que els partits que concorren a les eleccions del 9 de juny,  incorporin l’agenda social de  la ciutadania real que els reclama que treballin a favor de les entitats.  Que les deixin treballar. Que les acompanyin facilitant-los la ruta, mentre treballen. La resta és ineficiència institucional i paràlisi.

Intercanviant iniciatives amb plataformes i entitats europees

Cal fomentar programes d’intercanvi europeu i promoure que se’n comparteixi l’experiència i la pràctica per a  l’aprenentatge de tercers.

De la mateixa manera que el voluntariat no reemplaça l’ocupació remunerada, cal tenir cura de l’equilibri entre responsabilitats públiques estatals, autonòmiques i locals,  i la responsabilitat privada de les organitzacions europees al voltant dels problemes greus com  l’atur i les taxes d’ocupabilitat.

Enxarxar-se amb socis europeus  permet conèixer formes organitzades de participació comunitària i l’assoliment de sinergies que organitzen respostes per evitar duplicitat d’esforços i per construir iniciatives més sostenibles.

La digitalització i les xarxes faciliten una quantitat més gran d’intercanvis i permeten brindar respostes flexibles i immediates a reptes locals. Addicionalment, permeten fomentar un sentit de connexió i de solidaritat entre persones i organitzacions que s’enfronten a desafiaments comuns.

Impulsant una agenda europea del Voluntariat

Des del Pla Europeu de Voluntariat 2030 la FCVS afirma que:

  • Cal una recopilació òptima de dades sobre l’impacte del voluntariat a  Catalunya i el seu valor a Europa. Aquestes dades han de tenir en compte el valor econòmic i també  social del voluntariat i les metodologies de mesurament han de reflectir la naturalesa específica del voluntariat per a ser fiables.
  • Cal monitorar l’accés a les dades estadístiques i d’altres informacions relacionades amb oportunitats del voluntariat, per a la provisió de voluntariat de qualitat amb la finalitat d’augmentar-ne la taxa, l’impacte i el valor a tot Europa.
  • Cal desencallar l’acreditació de competències de la pràctica i la formació de voluntariat.  Per tal que tinguin impacte en el desplegament dels CV de les persones que es troben actives en el mercat laboral.
  • Cal donar suport a institucions educatives, sociosanitàries, i del tercer sector que involucren el voluntariat i cal desenvolupar la seva capacitat perquè puguin promoure i implementar projectes de solidaritat global vinculats als ODS.
  • Cal assegurar que les autoritats estadístiques facin visible la contribució del Voluntariat a l’Agenda 2030 de l’ONU en incloure contribucions voluntàries a les Revisions Nacionals Voluntàries (RNV) per als ODS.
  • Cal que els europarlamentaris siguin altaveu dels valors del voluntariat:
  1. El voluntariat és una força transformadora que en la dècada vinent, en què caldrà enfortir els valors europeus i assolir els ODS, caldrà muscular.
  2. El voluntariat com a garantia de comunitats resilients i sostenibles i com a expressió dels valors europeus, és essencial.
  3. El voluntariat, com a component essencial de la democràcia europea i expressió dels valors europeus, és imprescindible.
  4. El voluntariat és expressió de la participació activa de la ciutadania també en la formulació de polítiques que condueixen a un canvi sistèmic.
  5. El voluntariat com a força compromesa amb la democràcia participativa, complementària de la democràcia representativa, és garantia de  millora de la qualitat de vida i de transformació social.

Descarrega’t les propostes de la FCVS