Des que s’ha segellat la ruta del mar Egeu, el camí entre Líbia i Itàlia és on es concentra la major part de migrants morts al Mediterrani i esdevé la ruta més perillosa pels refugiats.
Amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, moltes de les entitats que es dediquen a ajudar als refugiats preparen una sèrie de manifestacions i accions per retre homenatge a totes les persones que han de fugir del seu país pels conflictes que s’hi viuen.
L’ONG Proactiva Open Arms, de Badalona, aprofitarà aquest dia per inaugurar un nou repte: aportar un vaixell polivalent i medicalitzat a les costes de Líbia, per realitzar tasques de vigilància i salvament de refugiats al Mediterrani Central. Des que s’ha segellat la ruta del mar Egeu a causa de les barreres polítiques imposades per l’acord entre la Unió Europea i Turquia, la camí entre Líbia i Itàlia és on es concentra la major part de migrants morts al Mediterrani i esdevé la ruta més perillosa pels refugiats. Segons l’entitat, més de mil persones s’hi han ofegat durant el 2016. Amb aquesta aportació, Proactiva Open Arms amplia la seva presència i seguirà mantenint el seu operatiu permanent a l’illa grega de Lesbos.
Sense cap ajuda pública i només mitjançant donatius, l’ONG es va formar després que alguns socorristes professionals decidissin traslladar-se per actuar al Mar Egeu davant la dramàtica travessia dels refugiats cap a les costes gregues.
La situació era molt més greu del que s’imaginaven i per això, van decidir organitzar-se com a ONG. Des del setembre del 2015, Proactiva Open Arms està permanent a Lesbos i més de 90 voluntaris ja han col·laborat en les tasques de vigilància i rescat diàries.
Segons els socorristes de l’ONG, fins que no s’acabi la guerra civil de Síria, les persones seguiran arriscant les seves vides creuant el mar.
Reconeixement europeu
La tasca de l’ONG ja és reconeguda a nivell europeu. El passat 1 de juny, Proactiva Open Arms va guanyar el Premi Ciutadà Europeu 2016, guardó creat el 2008 pel Parlament Europeu per premiar persones o entitats que hagin destacat per la seva tasca de cooperació i implicació en la integració europea. D’aquesta manera, Proactiva Open Arms rep un nou reconeixement després que el seu fundador, Òscar Camps, rebés el Premi Català de l’Any 2015 i que la mateixa ONG recollís el Premi Casaldàliga a la Solidaritat 2016.
“És un reconeixement important. Estem feliços, però al mateix temps és una incongruència de la Unió Europea premiar-nos. Curiosament, nosaltres cobrim un buit d’un servei que hauria de fer la mateixa UE” opina una portaveu de Proactiva Open Arms.
Autor: Liana Aguiar