Primer any de funcionament del Punt de Voluntariat de Cambrils

El punt, gestionat per la FCVS, ha assessorat a 20 persones i 15 entitats.

El Punt de Voluntariat de Cambrils ha assessorat a 20 persones interessades en tasques de voluntariat i 15 entitats han contactat de manera directa amb el servei per fer crides i sol·licituds de personal voluntari, durant el primer any de funcionament. Totes les persones que han anat a informar-se sobre voluntariat han estat derivades a una o més d’una entitat, segons el seu perfil i preferències, i totes les entitats que han obert crida han rebut una o més d’una candidatura voluntària. El resultat és que un 80% de les persones ateses han acabat fent voluntariat i a dia d’avui, més de la meitat continuen amb el seu compromís de treball en una entitat sense ànim de lucre.

Aquestes són algunes de les dades fetes públiques, ahir en roda de premsa, en la presentació de la memòria del primer any de funcionament del Punt de Voluntariat de Cambrils. A l’acte hi van assistir l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, la regidora de Promoció Econòmica, Participació Ciutadana, Cooperació i Solidaritat, Ana López, la coordinadora de la Federació Catalana del Voluntariat Social , Maite Múrria, i la tècnica del Punt del Voluntariat de Cambrils, Maria Escoda.

A la memòria també es va destacar que el voluntariat que se centra en àmbits com la joventut, el lleure i la gent gran són les opcions més escollides pels cambrilencs a l’hora de col·laborar amb alguna entitat o associació. Per darrere d’aquestes primeres opcions segueixen l’àmbit de l’educació, de la immigració i de gènere. Pel que fa al gènere i l’edat, les dones representen un 60% del total d’oferiments en temes de voluntariat, mentre que els homes ho fan en un 40% i la seva franja d’edat se situa entre els 16 i els 65 anys en un 85% dels casos. D’aquests, gairebé un 50% estan a l’atur i reorienten la seva acció cap al voluntariat mentre no troben feina.

A més, la Federació Catalana del Voluntariat Social ha dinamitzat el Punt amb diverses activitats per difondre i visualitzar el voluntariat. El primer acte va tenir lloc en format taller en el marc de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí; el segon va ser la celebració a la demarcació del Dia Internacional del Voluntariat, que enguany va tenir lloc a Cambrils aprofitant la recent inauguració del servei al Centre Cívic de les Basses. D’altra banda, l’abril passat es va organitzar una xerrada sobre les possibilitats de realitzar accions voluntàries a l’Àfrica, es va participar en un estand de la 59ena Fira Multisectorial Municipal i s’estan realitzant exposicions itinerants sobre el valor de ser voluntari a diversos espais municipals.

20 persones ateses i 15 entitats assessorades

Tal com van explicar ahir, el Punt de Voluntariat de Cambrils es va posar en marxa el juny de 2015 amb les primeres activitats, però no va ser fins a meitats del mes de setembre de l’any passat quan es va posar en marxa l’atenció directa al Punt –situat al centre cívic Les Basses–. Segons va explicar la tècnica del Punt de Voluntariat de Cambrils, Maria Escoda, al llarg d’aquests mesos s’ha assessorat a 20 persones interessades en tasques de voluntariat i 15 entitats –de les 170 constituïdes i registrades– han contactat de manera directa amb el servei per fer crides i sol·licituds de personal voluntari.

Totes les persones que han anat a informar-se sobre voluntariat han estat derivades a una o més d’una entitat segons el seu perfil i preferències, i totes les entitats que han obert crida han rebut una o més d’una candidatura voluntària. El resultat és que un 80% de les persones ateses han acabat fent voluntariat i en l’actualitat més de la meitat continuen amb el seu compromís de treball en una entitat sense ànim de lucre. Sobre els àmbits més sol·licitats, Escoda va destacar els de joventut, lleure, gent gran, immigració i gènere i, va apuntar que s’ha treballat de forma intensa amb els Amics de la Gent Gran, Creu Roja, Cambrils Solidari i diversos esplais, entre d’altres. Per altra banda, l’àmbit ecologista comunitari és un dels sectors que menys interès genera entre les persones que es van adreçar al Punt de Voluntariat. La tècnica va afegir que, “cal escoltar molt a la gent, escoltar què vol, què pot fer i què no. Tothom pot fer voluntariat, però no a tot arreu. Voluntariat significa compromís”.

Suport a l’associacionisme i voluntariat

Tant l’alcaldessa com la regidora es van mostrar molt satisfetes de la feina feta durant aquest primer any i van manifestar la seva voluntat de mantenir el seu compromís amb aquest canal de suport al voluntariat. Per un costat, Camí Mendoza va explicar que, “aquest servei pretén promocionar la participació en entitats i assessorar a les associacions que necessitin voluntaris”. Ana López va destacar que, “el nostre repte de govern és treballar perquè es puguin dur a terme accions de foment i suport de l’associacionisme i el voluntariat”. Per la seva banda, la Coordinadora de la Federació Catalana del Voluntariat Social, Maite Múrria, va assegurar que “estem molt contents d’haver-nos expandit al territori i de la sensibilitat que ha demostrat l’Ajuntament de Cambrils per ajudar a aquelles persones que volen fer de voluntàries. S’han complert els objectius, però hem de millorar”.

Activitats del Punt de Voluntariat de Cambrils

A més, al llarg d’aquest any, la Federació Catalana del Voluntariat Social ha dinamitzat el Punt de Voluntariat de Cambrils amb diverses activitats per difondre i visualitzar el voluntariat i què significa. El primer acte va tenir lloc en format taller en el marc de les Festa Major de la Mare de Déu del Camí de l’any passat. El segon va ser la celebració territorial a nivell de província del Dia Internacional del Voluntariat, que enguany va tenir lloc a Cambrils aprofitant la recent inauguració del servei al Centre Cívic de les Basses. D’altra banda, l’abril passat es va organitzar una xerrada sobre les possibilitats de realitzar accions voluntàries a l’Àfrica; es va participar en un estand de la 59ena Fira Multisectorial i s’han fet exposicions itinerants sobre el valor de ser voluntari a diversos espais municipals.

Cal recordar que el Punt de Voluntariat de Cambrils està ubicat al Centre Cívic Les Basses, amb atenció directa els dimecres de les 16 a les 18 hores i els divendres de les 10 a les 12 hores. Allí mateix, al hall del recinte, s’hi troba el Racó Viu del Voluntariat, on s’hi pot consultar tota mena d’informació contínua.