En el document exigeix als partits que comptin amb el voluntariat i que el posicionin com el conjunt de persones que exerceixen el dret legítim i constitucional a participar en la resolució de desafiaments i reptes globals que la societat té plantejats
La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) reclama a tots els partits polítics catalans que concorren a les eleccions municipals el proper mes de maig de 2023, que tingueu en compte les següents qüestions en relació amb el Voluntariat Social:
1. En primer lloc, us diem que NO. Un NO MAJÚSCUL.
NO volem que us posicioneu a favor de donar suport a un col·lectiu de ‘bona gent’.
Això nostre NO va d’agraïments, ni de premis, ni de celebracions de Dies Internacionals del Voluntariat de pacotilla.
Les persones voluntàries n’estem tipes, d’aquesta mirada paternalista i empetitida de la classe política davant la nostra actuació.
NO us l’hem demanada. I sentim certa vergonya aliena quan ens voleu passar la mà pel llom.
N’estem tipes de bones paraules i de reconeixements que només contribueixen a tractar-nos com si fóssim persones menors d’edat.
N’estem fartes de fires de fireta, de taules de participació que no van enlloc, de subtils estirades d’orelles si no ens alineem amb les vostres successives dèries ideològiques, o posicionaments polítics.
N’estem fartes d’estira-i-arronses en negociacions i atorgaments per feines que preteneu encarregar-nos, a aquesta ‘bona gent’, sense fer un càlcul de costos honest i rigorós, com si pel fet de portar l’etiqueta de ‘voluntariat’ al front, esdevinguéssim l’ase dels cops.
Ja n’hi ha prou de tractar-nos com a aquella gent de la qual s’espera que sempre hi sigui, i que es troba a punt d’actuar quan van mal dades (però en plena pandèmia, com us va costar, eh, de reconèixer que el voluntariat érem un actor essencial…!), i a la qual no cal atendre, ni prendre’s seriosament, quan toca asseure’s a negociar. Perquè ja hi haurà qui, de manera més adulta, més crítica, menys ingènua, podrà fer-se escoltar quan des de l’administració local us calgui modificar escenaris, acords, consells assessors, pactar noves agendes, o quan necessiteu sortir a escena per fer-vos una foto.
Però NO. Nosaltres NO som titelles.
Nosaltres som persones que optem lliurement per intervenir en projectes d’entitats sense afany de lucre (d’associacions, de fundacions, de cooperatives d’iniciativa social) i que, fent-ho, col·laborem a transformar la realitat social.
NO ho oblideu.
2. Tot seguit, us reclamem un SÍ. Un SÍ DEFINITIU
Que quedi ben clar que el voluntariat el formem la ciutadania quan exercim el nostre dret legítim i constitucional a participar en la resolució de desafiaments i reptes globals que la societat té plantejats.
Per tant, no és que tingueu la sort de poder comptar amb nosaltres -aquesta ciutadania, que tant us agrada d’anomenar activa– sinó que SÍ: que esteu OBLIGATS a comptar-hi.
El voluntariat és el col·lectiu que sosté petits, mitjans i grans projectes del tercer sector social, de l’economia social i solidària, de l’associacionisme, de l’activisme o de la militància. Som al darrere de tot. Ho sostenim tot. Perquè ens dona la gana. Perquè volem. I prou.
SÍ, nosaltres som aquesta gent.
Us cal posar el focus de la vostra atenció política en el col·lectiu de les persones voluntàries. No s’hi val a invisibilitzar-nos. Feu el favor d’adonar-vos-en.
No neguem pas, precisament nosaltres -un col·lectiu ben conscient de les greus mancances del sistema- que també us cal posar-lo damunt les persones vulnerables a qui cal atendre i acompanyar, i al voltant de les quals les entitats que conformen el sistema de l’estat del benestar despleguen els seus projectes.
Però, tingueu-ho ben clar, qui farà rutllar els projectes, si fallem la gent?
SÍ, penseu-hi.
3. Voluntariat, tercer sector, economia social i associacionisme
Volem que garantiu el finançament de projectes de continuïtat de les entitats socials, fent el favor d’abandonar el sistema de les subvencions per anar cap als concerts o contractes-programa, de manera que es pugui planificar una acció a llarg termini i garantir una estabilitat laboral de les persones assalariades amb qui col·laborem.
Volem que promogueu l’ocupabilitat del sector social i concretament la de les persones professionals orientades a la coordinació del voluntariat.
Volem que contribuïu a generar un model de territorialitat en què, la Llei del Voluntariat i de foment de l’Associacionisme 25/2015, pugui ser aplicable a les poblacions amb partides pressupostàries al respecte.
Volem que ajudeu la FCVS a sensibilitzar la ciutadania i l’executiu català, perquè les actuacions del voluntariat s’insereixin en programes d’entitats, i no sota el comandament de governs locals, consistoris o empreses mercantils.
Volem que us feu conscients de la confusió interessada darrere l’ús del mot Voluntariat en campanyes polítiques i/o de sensibilització institucional o de govern. A cada confusió es perden recursos públics que podrien ser útils per muscular el voluntariat social.