L’entitat en defensa de la llengua considera que el focus s’ha de posar en l’ús i no només en el coneixement, i alerta que els cursos de català per als sanitaris anunciats pels departaments de Salut i Empresa continuen sent voluntaris, no cobreixen tota la demanda potencial i no se sap com avaluaran els professionals.
Plataforma per la Llengua proposa quatre mesures per impulsar el català a la sanitat: sessions obligatòries d’assertivitat lingüística; exigència del B2 de català el primer any; acreditació del C1 el segon any, i un tractament correcte de les queixes per vulneració de drets lingüístics amb l’obertura d’expedients i amb sancions
Durant l’any passat, l’entitat va atendre 221 queixes per discriminacions lingüístiques a la sanitat catalana (129 a la pública i 92 a la privada), més del doble de queixes que el 2022.
“Els nostres drets no poden estar subjectes a cursos voluntaris que els professionals facin un cop ja han estat contractats”, manté el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder.
Plataforma per la Llengua ha denunciat que el pla de formació de la Generalitat de Catalunya per impulsar el català a la sanitat és insuficient i ha demanat al Govern fer complir la Llei de política lingüística en aquest àmbit i garantir els drets dels pacients catalanoparlants. Per a l’entitat, l’anunci del programa ‘Prescriu-te el català’ per oferir cursos voluntaris i gratuïts de llengua a 2.700 professionals de la salut és una mesura positiva, però arriba tard i és només un pedaç. Sosté que el pla no serveix per posar fi a les discriminacions lingüístiques perquè l’aprenentatge de la llengua no en garanteix l’ús, però, a més, perquè només s’ofereix a 2.700 professionals i no deixa clar com se’ls examinarà.
Per evitar les discriminacions lingüístiques, l’entitat reclama al govern que, sigui com sigui, impulsi polítiques preventives i un pla estratègic real i efectiu per garantir que els i les professionals millorin les seves habilitats en català, siguin avaluats rigorosament per acreditar un nivell de suficiència en aquesta llengua i l’hagin de fer servir.
Font: Plataforma per la Llengua