Persones grans que acompanyen a persones grans, el tret diferencial del programa de voluntariat ‘Grans Actius’

Cada 1 d’octubre es celebra una jornada mundial dedicada a aquest grup social que sol ser marginat després d’haver dedicat tota la seva vida activa a la societat

Amb l’objectiu de trencar aquest estereotip, el programa ‘Grans Actius’ de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) posa en contacte persones voluntàries de més de 65 anys amb persones d’aquest grup social a través d’un programa comunitari de foment del voluntariat de proximitat, en els Centres d’Atenció Primària (CAPs). 

Vinculada al propi barri on es porta a terme el servei, la iniciativa està constituïda principalment per voluntariat sènior com a forma d’envelliment actiu. “Hi ha moltes persones amb malaltia crònica, discapacitat, en situació de dependència, majoritàriament persones grans, que no tenen algú que les acompanyi per poder accedir a les seves visites mèdiques”, explica Noemi Sanmartí, Técnica del programa.

Zoila López, de 90 anys, és una usuària habitual del programa. Amb problemes auditius i de mobilitat, utilitza cadira de rodes per anar a les visites mèdiques, acostuma a tenir visites sanitàries cada mes i agraeix poder comptar amb acompanyants per fer-les. 

“Li dono les gràcies a tots els que ajuden als que no podem. Hi ha molta gent que està sola i necessitem ajuda per a tot, sobretot quan som grans”, explica. I és que en el seu cas, encara que té familia, “no em poden acompanyar perquè estan treballant”. 

Aquest agraïment és compartit per les persones voluntàries implicades en el programa. “Els dóna més seguretat al desplaçament, ja que al no anar soles van més segures i més agust que soles en l’ambulància, com a vegades passa”, explica Antonio Girona, veí de Sant Andreu, de 75 anys, voluntari a l’equipament Casernes (CAP Casernes i CAI Colisée Isabel Roig) des de 2019. “El dia de demà m’agradaria que, si ho necessito, també pogués tenir aquest acompanyament”, confessa fent una crida a les persones amb temps disponible a involucrar-se a fer acompanyament, així com a les potencials persones usuàries a no dubtar en fer ús del programa. 

Un programa basat en la col·laboració ciutadana a la recerca de suport

Aquest programa està gestionat per la FCVS en 8 CAPs a Barcelona ciutat, tot i que també està actiu en altres poblacions com Martorell. No obstant, l’objectiu és implementar el programa a més CAPs que necessiten de la col·laboració ciutadana per tirar endavant. 

“Ens calen persones que vulguin dedicar una part del seu temps lliure a acompanyar a les seves visites mèdiques a qui ho necessita”, recalca la tècnica de ‘Grans Actius’, Noemi Sanmartí, fent una crida a la ciutadania que viu als barris de Casc Antic, Trinitat Vella, Sant Genís dels Agudells, Montbau i la Teixonera de Barcelona, a adherir-se al programa

Només cal complir uns senzills requisits per a participar en aquesta iniciativa que pretén garantir l’accés als serveis de salut a tothom. ”Han de ser persones sensibilitzades amb les persones grans i les persones amb malalties cròniques, que vulguin col·laborar amb el seu veïnatge amb disponibilitat d’un parell de dies a la setmana, de dilluns a divendres, com a mínim en horari de matí”, detalla la tècnica de la FCVS.

Més informació