Barcelona Magic Line, la mobilització organitzada per la institució Sant Joan de Déu, reuneix 10 mil participants que recapten fons destinats a programes socials.
Prop de 10 mil persones tenen una cita el diumenge, 28 de febrer, per una caminada solidària, esportiva i festiva pels turons de Barcelona. Es tracta de la Barcelona Magic Line (BML), una mobilització solidària promoguda per l’Obra Social Sant Joan de Déu, aquest any en la tercera edició.
Des de la tardor, quan comencen les inscripcions, els equips han organitzat activitats per captar fons i aconseguir el repte solidari que ells mateixos s’han plantejat. Aquest any, els 726 equips s’han marcat el repte de captar un total de 216 mil euros. Encara queden uns dies per la cita i ja s’han assolit 102 mil euros.
La mobilització consisteix en tres parts. En la primera, grups de 3 a 25 persones assumeixen el compromís de sensibilitzar i captar donatius al seu entorn. Per aconseguir-ho, durant les setmanes i mesos previs a la caminada, els equips organitzen activitats com concerts, cafès solidaris, dinars populars, “mercadillos” i altres accions.
La segona fase és la caminada, un dia de celebració. En la tercera, un mes després de la Magic Line, la institució Sant Joan de Déu divulga els projectes socials seleccionats per rebre els donatius.
“No ens plantegem una meta de recaptació. Per a nosaltres, l’objectiu ésaconseguir que la gent es sensibilitzi amb una sèrie de problemàtiques, que es comprometi personalment i actuï com a equip. Volem sensibilitzar el màxim de persones possible, i el diners que elles capten és un resultat de tot això”, afirma Juanjo Ortega, coordinador de la Barcelona Magic Line.
“No fomentem la competitivitat. Treballem per a la cooperació entre tots”
Ortega explica que l’Obra Social Sant Joan de Déu té actuació internacional. A la província de Barcelona, manté 20 centres que cobreixen l’assistència a persones sense llar, en situació de dependència, de discapacitat intel·lectual, programes de salut mental, recerca biomèdica, cooperació internacional i suport a infants hospitalitzats. Segons el coordinador, la Magic Line també serveix per fer conegut el treball de la institució, més enllà del prestigiós Hospital Sant Joan de Déu.
“El lema de l’Obra Social és que ningú es quedi enrere. Treballem a favor de les persones en risc d’exclusió social”, afirma Ortega. “Entre tots, hem d’aconseguir que els més vulnerables se’n surtin, que tinguin oportunitats, que hi hagi justícia.”
El perfil dels participants és, la majoria, grups d’amics i famílies, però cada any ha augmentat la participació de comunitats escolars, empreses i entitats d’educació en el lleure.
“No fomentem la competitivitat. Treballem per a la cooperació entre tots”, diu el coordinador.
Al moment de la inscripció, els equips trien el recorregut pels turons, que pot ser de 10, 20, 30 o 40 quilòmetres. La caminada comença a Nou Barris, creua el Parc de Collserola i acaba a la Plaça de la Catedral de Barcelona, a les 17 h. Durant la jornada, hi ha una sèrie d’activitats culturals i d’animació.
Els voluntaris
La Magic Line compta amb la col·laboració de 600 voluntaris. L’esdeveniment requereix diferents tipus d’implicació. Hi ha voluntaris que durant mesos ajuden a l’organització; hi ha altres que s’incorporen per a tasques de logística, assistència als participants i dinamització del recorregut.
Maria Pifarré, 67 anys, jubilada, és una de les voluntàries permanents de la Barcelona Magic Line, la qual col·labora amb l’acollida dels nous voluntaris. Per a ella, que va ser nedadora, la BML és de fet “màgica, perquè combina l’esport amb la solidaritat”.
Pifarré afirma que sent gratitud en ser voluntària. “L’Obra Social m’ha ofert l’oportunitat de donar una petita part de la meva vida per ajudar a les persones en situació de vulnerabilitat. Estic molt agraïda en ajudar-les”, diu.
De l’última Magic Line, la voluntària se’n recorda: “T’esforces perquè tot surti bé, que no passi res al teu tram, perquè tens altres voluntaris al teu càrrec. Però quan acaba, et sents feliç. Vaig acabar cansada, però amb unasensació de plenitud”.
La col·laboració dels usuaris
A part dels voluntaris com Pifarrè, la Magic Line rep la col·laboració de persones que també són usuaris dels serveis socials. “Girem la truita. Els participants que porten mesos ajudant, el dia de la caminada són els que necessiten assistència. Amb això, demostren que els beneficiaris són persones que no només en reben, sinó que també hi poden donar”, diu Juanjo Ortega.
La caminada culmina amb un concert amb música per a la inclusió: artistes coneguts canten amb els usuaris de programes socials, a la Plaça de la Catedral. El concert és obert al públic.
“Més que una activitat esportiva, es tracta d’una caminada de valors, de solidaritat, d’inclusió. És un dia molt festiu, d’agraïment per l’esforç que han fet”, reforça Ortega.
Samarretes i xocolatines solidàries
Una altra forma de posar el teu granet de sorra en el repte solidari de la Barcelona Magic Line és comprant les samarretes i les xocolatines de l’Obra Social Sant Joan de Déu. Les pots adquirir a la botiga en línia solidària El Mercat Social de Voluntaris.cat i t’ho portaran allà on vulguis. Si ho prefereixes, un cop realitzada la compra online, pots venir a buscar-la al punt de recollida, i et tornaran l’import del transport.