CLÀUDIA BARBAL
Tècnica de comunicació d’ATART-Grup ATRA
“Molta gent petita, a llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món”, va afirmar el periodista i escriptor Eduardo Galeano. I no hi podem estar més d’acord. Les persones voluntàries són agents de canvi social, són llavor transformadora, són motor de solidaritat, que fan de la nostra societat un lloc millor, més just i més humà.
El voluntariat és salut. Són molts els beneficis que experimenten totes les persones implicades en l’acció voluntària, una activitat de valor incalculable que influeix positivament en la salut física i mental. Una experiència plena de satisfacció emocional i de creixement personal.
Per començar, el voluntariat és un viatge en companyia i que sempre és recíproc. Dones i reps, va i torna. Una oportunitat per fer comunitat, teixir xarxes, connectar amb l’entorn i conèixer gent nova amb qui comparteixes interessos. És una gran ocasió per aprendre d’altres persones i realitats, per sumar esforços i per intercanviar experiències. És, també, una bona excusa per practicar i desenvolupar habilitats socials, per guanyar confiança en nosaltres i per sentir-nos útils.
A més, fer voluntariat ens preserva actives físicament i mentalment. I és que sortir de la nostra zona de confort no només ens manté amb energia i en forma, sinó que també ens ajuda a desfer-nos de pensaments negatius, a posar les coses en perspectiva, a millorar el nostre estat d’ànim i a incrementar el benestar general. De fet, segons diversos estudis científics, realitzar un voluntariat redueix els nivells d’estrès, estimula el sistema immunològic i, fins i tot, pot augmentar l’esperança de vida.
ATART -una de les 4 entitats que formem el Grup ATRA-som una entitat social de la província de Girona que fa més de 35 anys que acompanyem i oferim tractament a persones amb conducta addictiva, proporcionant també atenció i suport a les seves famílies. Des del 1999 ATART està declarada entitat d’utilitat pública, i compta amb un equip de professionals multidisciplinari que aborden de forma global la problemàtica de les addiccions i la salut mental, des d’una perspectiva integral i un model d’intervenció comunitari.
Des dels nostres inicis, tenim la immensa sort de comptar amb la col·laboració de persones voluntàries que, de forma totalment altruista, es comprometen a dedicar part del seu temps a oferir atenció i acompanyament a les persones que atenem. Els voluntaris i les voluntàries són una peça fonamental per a la nostra entitat i un valor afegit als nostres programes i serveis. Persones empàtiques i compromeses amb el seu entorn; persones que gaudeixen oferint el seu temps a la comunitat; persones generoses i sensibles; persones que contribueixen a crear una societat més justa i solidària.
Entenem la formació com una eina indispensable per fomentar el creixement i el desenvolupament de les persones. Per aquesta raó, els voluntaris i les voluntàries reben formació en drogodependències i salut mental abans de col·laborar en serveis i programes d’aquests camps, actuen coordinadament amb l’entitat i són tutoritzats i tutoritzades per professionals. Des del Programa de Voluntariat oferim tres cops a l’any aquesta formació específica, així com diversos monogràfics especialitzats. Tots els cursos són subvencionats pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i, per tant, gratuïts per a l’alumnat.
Són molts els valors que aporten les persones voluntàries, sensibles a les mancances i les necessitats de la societat, tot complementant el treball dels nostres equips. Per això, volem aprofitar aquest altaveu per agrair el seu suport i la seva implicació, el seu compromís i la seva generositat. Gràcies per ser una part essencial de Grup ATRA!