Voluntariat per acollir els refugiats a casa nostra

JOSEP MASIP 
Vocal Consell Directiu FCVS
Vicepresident Creu Roja Catalunya

 

Sens dubte, no es pot restar indiferent davant les dificultats que pateixen els centenars de milers de persones que estan creuant les fronteres de la UE. Ja són més de 900.000 persones, només durant el 2015, segons l’ACNUR.

Una manera d’ajudar-les és col·laborar econòmicament amb l’acció internacional que fem diverses organitzacions humanitàries, com ara Creu Roja Internacional. Però sabem que hi ha qui prefereix implicar-s’hi personalment i de forma directa com a voluntari.  Aleshores és quan les organitzacions socials oferim múltiples vies de fer-ho d’una manera altruista.

Les entitats habilitades pel Govern de l’Estat per a gestionar l’acollida integral de les persones refugiades hem viscut de primera mà la gran onada de solidaritat que aquesta crisi humanitària ha suscitat entre la ciutadania. Moltes persones ens pregunten què poden fer, i entitats socials de voluntariat se’ns ofereixen per a treballar en xarxa. Per això nosaltres, sentim que tenim l’obligació de respondre-hi. Sabem que hem de canalitzar la solidaritat de les persones i alhora posar en valor l’expertesa de la xarxa d’entitats davant de les administracions públiques.

Les entitats que treballem en l’acollida de refugiats comptem amb serveis propis per a cobrir de forma integral les necessitats de la població refugiada a la seva arribada a Catalunya, de salut física i psicològica, de comunicació, socials, jurídiques, formatives, laborals, habitacionals, econòmiques… de tota mena. Però precisament per a treballar encara més bé, comptem amb la col.laboració de les entitats socials amb voluntariat que són expertes en àrees concretes de l’atenció a persones.

Evidentment, el voluntariat no pot substituir la tasca dels treballadors i treballadores, tal com estableix la recent Llei del Voluntariat i del Foment de l’Associacionisme. Però les entitats estem convençudes que el voluntariat, amb la formació i l’equipatge adequats, dóna el caire humà de l’atenció, tot oferint un contacte directe, individualitzat… i permet aprofundir més en les preocupacions i relats humans de la població refugiada. El voluntariat també pot jugar un rol fonamental en la sensibilització per combatre la xenofòbia i promoure el diàleg intercultural.

Per tot això, som conscients que cal dotar el voluntariat de la formació i les eines necessàries per a exercir la seva tasca amb eficàcia. A la Federació Catalana de Voluntariat Social, creiem profundament en aquest model.

En definitiva, les organitzacions de voluntariat hem d’articular plegades mecanismes per traduir aquesta voluntat d’ajuda en un suport imprescindible per a la població refugiada i, evidentment, seguir instant les autoritats per a què facin els màxims esforços per a resoldre aquesta crisi humanitària d’abast ja mundial. Sabem que som part de la solució d’un problema que té les dimensions d’ una catàstrofe, per a la qual cosa és imprescindible una coordinació eficaç de les administracions públiques amb nosaltres, per la via del diàleg i la posada en pràctica de mecanismes eficaços.