Voluntariat per acollir els refugiats a casa nostra (II)

RAMON NICOLAU

Secretari General i Vocal de pobresa de la FCVS

Director Adjunt Fundació Apip-Acam

 

L’any passat, el company i amic Josep Masip, vicepresident de Creu Roja Catalunya, amb aquest mateix títol, ja ens situava en la importància del treball voluntari, com a complement de la tasca dels professionals, per afavorir l’acollida de persones refugiades a Casa Nostra.

Aquest any ha estat especialment intens en accions que demostren la ferma voluntat de la societat catalana, en ser terra d’acollida per a persones refugiades. El concert i la manifestació de  Casa nostra, Casa vostra han estat unes bones mostres d’aquest sentiment. Per això complementem aquella exposició inicial, amb aquesta actualització fruit de l’experiència de les entitats acollidores: Creu Roja, ACCEM, CCAR, CEPAIM, Bayt al Taqafa, Dianova i APIP-ACAM.

Fruit d’aquest context la Generalitat de Catalunya va fer una crida per dotar al país de 500 places de voluntaris mentors per acompanyar el procés d’inserció social de persones refugiades, que ja faci un temps que resideixen al nostre país, complementant la feina dels professionals que els atenen.

La mentoria és una eina d’intervenció social que promou la relació entre persones que voluntàriament s’ofereixen per a proporcionar un suport individual a una altra persona que es troba en una situació de risc d’exclusió.

Aquest projecte, que inclou una formació inicial i una posterior incorporació a una entitat de voluntariat, sigui del territori, o sigui de les que atenen a persones refugiades, ha rebut més de 2.500 sol·licituds, són persones de tot el país, que ara estan acabant la seva formació inicial com a mentors i que previsiblement a la tardor del 2017 començaran la seva feina acompanyant a persones refugiades.

L’objectiu del Programa de mentoria  és mobilitzar persones voluntàries distribuïdes per tot el territori català en Grups d’Acollida de tres a cinc persones, disposades a participar i comprometre’s com a voluntàries en un programa d’acompanyament i suport –mentoria- d’una persona refugiada o grup familiar pel període d’un any.

Els mentors es comprometen a:

  • Acompanyar les persones refugiades en les activitats del Pla Individual d’Activitats (PIA).
  • Establir vincles amb les persones refugiades i, d’aquestes, amb les persones i entitats de l’entorn.
  • Dedicar de 2 a 4 hores setmanals durant un any.
  • Passar una entrevista personal prèvia.
  • Fer la formació establerta al programa.

Donada la intensitat i la dedicació que es requereix, aquesta tasca no s’ha plantejat per ser desenvolupada de manera individual: l’acompanyament es preveu més efectiu si les persones mentores formen el seu propi grup d’acollida. Així, tindran prioritat els  grups d’acollida formats per persones que prèviament es coneixen, que tenen lligams de confiança mútua (familiars, d’amistat, de feina, d’àmbit escolar, del lleure, etc.), de manera que entre elles puguin recolzar-se i complementar-se, cadascuna dins el seu àmbit d’actuació, en l’acompanyament a la persona refugiada. Aquest acompanyament, complementari de la tasca dels professionals d’acollida, consisteix a facilitar l’aprenentatge de la nostra llengua, en la recerca de feina i en l’establiment de vincles amb les persones i entitats del seu municipi i comarca, dedicant-hi de 2 a 4 hores a la setmana durant un any.

La FCVS, com a plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya que engloba prop de 300 entitats membres, participarà en aquest pla coordinant la presència de les entitats. A més, a través de l’espai ciutadà del pla “Barcelona, ciutat refugi” està canalitzant els oferiments de voluntariat i derivant-los a aquelles entitats que en necessitin. També la FCVS, està potenciant la difusió de les activitats que les entitats agrupades a “Barcelona, ciutat refugi” realitzen entorn d’aquesta temàtica, a través dels seus canals propis de comunicació.

Totes les activitats s’emmarcaran en un Pla Individualitzat d’Acció (PIA) que hauran de fer els refugiats i que girarà al voltant de tres eixos: aprendre la llengua (català i castellà), buscar feina i teixir relacions socials.