Voluntariat a Madagascar: vine a conèixer!

GLÒRIA PÉREZ
Coordinadora de YAMUNA ONGD

 

YAMUNA és una ONGD que treballa a l’Índia i a Madagascar, és en aquest país on s’ofereix la possibilitat de fer voluntariat. La col·laboració es pot adreçar al projecte d’escola o a la cooperativa de dones i és una manera d’apropar-se a la realitat del país.

S’estableix una relació mútua de donar i rebre, que ens enriqueix i ens canvia la perspectiva del nostre entorn, en forta contradicció amb la realitat de països com Madagascar o la Índia.

Les accions de voluntariat amb les dones costureres i artesanes de la cooperativa, han consistit en donar-los idees per nous productes, que estan tenint molt èxit tan en el mercat local com aquí.

El voluntaris que estan al Centre Educatiu Mandrosoa (CEM) participen de les activitats,  que varien segons el moment de curs escolar. Les mestres han fet formació als professors en pedagogies dinàmiques, els esportistes han entrenat i han organitzat tornejos, altres els han donat les màquines de fotografiar perquè els nens i les nenes passin de ser ens passius fotografiats a ser agents actius, artistes que trien a qui, què i com volen obtenir cada imatge, es fan tallers de manualitats i jocs amb idees i material aportat pels voluntaris.

El voluntariat és una experiència que deixa petjada a qui ho fa i a qui ho rep, sense distinció d’edats. És molt provable que coneixem a alguna persona que enguany ha estat la seva primera vegada, però és també molt provable que en coneixem d’altres que ho fan de forma regular. Tant a uns com als altres, quan expliquen la seva experiència els hi brillen els ulls d’una manera especial, i ens ho encomanen, el nostre cor batega més fort.