Un ingredient clau en l’acollida de persones refugiades

ANTONIO GARCÍA

Tècnic de Voluntariat i Incidència Política i Social de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR)

 

Imagina haver de deixar casa teva, fugir cap a un nou país on no coneixes ningú i haver de començar una nova vida. Sense possibilitat de tornar, per por a perdre la teva vida.

Aquesta és la realitat a la que s’enfronten milers de persones refugiades que arriben a Catalunya buscant una nova llar on viure amb una seguretat que no tenien al seu país.

Les persones refugiades tenen diverses necessitats en el seu procés d’inclusió social, però no totes poden ser cobertes des d’un punt de vista institucional. També és necessari per a elles conèixer el nou entorn en el que viuen, conèixer la cultura de la que ara és casa seva, oferir la possibilitat de practicar un nou idioma, i un llarg etcètera.

En aquest punt té un valor immens el voluntariat, flexible i adaptable a realitats canviants.

L’acció voluntària pot aportar l’espontaneïtat per reforçar mancances d’un sistema complex, que sovint no està adaptat a les realitats individuals. Alhora també ofereix la riquesa de disposar del variat perfil que ofereixen sovint les persones voluntàries i les diferents experiències que aporten als equips.

A més a més, difícilment es pot parlar d’una acollida plena si no hi ha una participació desinteressada en aquest procés des d’una part de la societat que ara es converteix en la llar de les persones nouvingudes. I ningú pot fer aquesta tasca millor que una persona voluntària, que dedica el seu temps lliure a treballar perquè la inclusió d’una persona refugiada sigui un èxit.

Des de les persones que fan parelles lingüístiques, acompanyaments, mentoria, o les que fan qualsevol tipus d’assistència des del voluntariat als equips de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, totes les persones voluntàries de l’entitat aporten a més de la seva feina, un caràcter de benvinguda cap a les persones refugiades. Especialment aquelles persones refugiades que s’incorporen al voluntariat, que tenen un valor afegit especial.

Les persones voluntàries aporten a les nouvingudes, sovint sense ser conscients, no només el seu esforç i la seva feina. Perquè encara més important és el que transmeten sense paraules al fer-la. Un autèntic missatge de benvinguda.