Un espai de suport per als supervivents del suïcidi

JORDI COSTA PUIGMAL

President de l’associació Tramuntana després del suïcidi

L’Associació Tramuntana després del suïcidi neix l’any 2022 arran de l’experiència personal de Jordi Costa, el seu fundador, qui va perdre el seu pare per suïcidi el 2021. Després de viure el dolor de la confusió, el silenci i la manca de recursos específics, decideix buscar ajuda i es va adonar que no existeixen opcions a la província de Girona.

Aquesta necessitat de donar suport el porta a crear un grup d’ajuda a Figueres, i en poc temps, l’associació es convertirà en una realitat. Tramuntana després del suïcidi vol trencar els tabús que emboliquen aquesta temàtica i proporcionar un espai de confiança en els supervivents perquè puguin expressar la seva emoció sense ser jutjats. L’entitat vol trencar el silenci i oferir suport a les persones que han perdut un ésser estimat per aquesta causa, una de les principals causes de mort al món i encara un tema tabú.

El suïcidi és un problema de salut pública. A Espanya, el 2022 hi va haver 4.097 suïcidis, el doble que morts per accidents de trànsit. A Catalunya, 607 persones van morir per aquesta causa, amb xifres preocupants a comarques com la Selva (38), Gironès (31) i Alt Empordà (28).

Un supervivent és qualsevol persona que ha sofert un impacte emocional important com a causa del suïcidi d’una persona estimada. Els qui perden un ésser estimat per suïcidi han d’afrontar un dol especialment dur, sovint enmig d’un aïllament social. La culpa, la vergonya i la incomprensió agreugen el seu patiment. Tramuntana després del suïcidi vol ser un espai on compartir experiències i trobar suport.

L’associació té com a objectiu acompanyar en el dol, oferir un espai per a expressar emocions; oferir recursos amb teràpies i grups de suport; combatre l’estigma social i fomentar el debat obert; reivindicar la memòria dels quals han mort donar suport a les seves famílies; i crear una xarxa de suport entre persones que hagin viscut  pèrdues similars.

Pel que fa a les modalitats d’atenció, hi ha l’acollida individual, que suposa un primer contacte amb una persona supervivent per oferir-li suport i comprensió, i els grups de suport, que són espais guiats per psicòlegs especialitzats per compartir experiències, normalitzar el dol i reduir l’aïllament.

Els beneficis de participar en aquests grups inclouen normalitzar les emocions que es viuen després d’una pèrdua per suïcidi, compartir experiències amb persones que han passat per una situació similar i aprendre eines i estratègies per afrontar el dolor i crear vincles de suport que ajudin a reduir la sensació de malestar.

Els supervivents poden expressar ansietat, depressió i, en alguns casos, un risc més gran de suïcidi. Els primers moments després de la pèrdua són especialment difícils, amb sentiments de culpa i xoc emocional. L’associació treballa per evitar que les persones quedin atrapades en el dolor i la incomprensió.

La prevenció del suïcidi és fonamental. Segons el Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya 2021-2025, calen polítiques efectives i un paper responsable dels mitjans de comunicació. Informar adequadament sobre el suïcidi pot ajudar a prevenir-lo, mentre que un tractament inadequat pot empitjorar la situació.

L’objectiu de Tramuntana és que ningú hagi d’afrontar el dol en solitud. Parlar del suïcidi no incita a fer-ho; al contrari, ajuda a prevenir-lo i acompanya els supervivents, perquè, segons el lema de l’associació, <<el suïcidi només pot ser previngut o plorat>>.

Font: Diari de Girona