Tots sumem… que no se’ns oblidi!


CHARO SILLERO CASTRO
Vicepresidenta de la FCVS 
Responsable de l’equipament CRI Hort de la Vila (Sant Joan de Déu – Serveis Socials de Barcelona)

 

Estem travessant moments complexos a molts nivells: conflictes polítics i socials, de manca de prestacions o de polítiques de protecció a les persones més vulnerables; en definitiva, vivim en una societat on manquen valors.

Nosaltres, que som testimonis d’aquesta realitat, constatem que les desigualtats socials s’estan accentuant i que colpegen directament als infants, perquè com ja passa amb altres qüestions, la pobresa també s’hereta. Actualment el 81% de les famílies que pateixen pobresa tenen fills a càrrec i no només impacta notòriament als infants, sinó que també afecta i molt als nostres ancians, a la gent gran. Cal recordar que ells també estan contribuint en l’economia dels seus fills i filles, sostenint situacions de precarietat.

No fa tant de temps que, disposar d’una feina oferia certes garanties i permetia salvar situacions de pobresa severa. Ara les entitats socials que treballen amb persones en situació d’exclusió confirmen que el 30% de les persones que es troben en situació de pobresa tenen feina i aquesta no els hi permet sortir-se d’aquesta situació.

Aquestes són algunes dades esfereïdores que dibuixen una part de realitat actual que pateixen persones anònimes que viuen a la nostra ciutat, als nostres barris… Per alleugerir aquesta olla a pressió, on les necessitats accentuen i el sistema de protecció és deficient, (presentacions insuficients, manca de parc públic d’habitatge, redistribució no equitativa d’ingressos…) nosaltres, com a part d’una ciutadania compromesa amb els més desfavorits tenim molt a dir; perquè estem cada dia al seu costat i coneixem els seus rostres i compartim i formem part de la seva realitat. Tots sumem i els esforços units fan un efecte multiplicador.

Vosaltres entitats, constituïdes totes per persones implicades i responsables,  sou una part imprescindible per a donar veu als que no en tenen, per a fer visible aquestes realitats… perquè és de justícia social i treballen per a transformar vides i impactem de manera positiva en la nostra Societat.