TAST 2021, el voluntariat transforma la vida, virtual o presencialment

JORDI RODRÍGUEZ

Coordinador FCVS – Tarragona

Coordinador delegació AFANOC Tarragona

Any rere any,  la Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS) de les comarques Tarragonines a través de la Trobada d’Associacions Socials de Tarragona, el TAST SOCIAL,  convoca a la societat tarragonina i les entitats socials a poder retrobar-nos. Aquest cop presencialment, després d’un any de pantalles i virtualitats. Sense menysprear la utilitat de les trobades en línia, el passat divendres vam comprovar com el cara a cara, amb les mesures corresponents, facilita la coordinació/ coneixement entre les entitats i associacions amb la població interessada. Un exemple pràctic el tenim en com les persones que cercaven aquest divendres poder fer un voluntariat,  agraïen  poder anar directament  a la persona de l’entitat corresponent per saber com fer-ho.

Aquest ha estat el meu primer TAST com a coordinador territorial de la FCVS,  i també he pogut gaudir d’aquest retrobament cara a cara.

La meva idea de coordinació es resumeix en fer de pont entre cadascuna de les entitats de la FCVS i la població, les institucions i la resta d’entitats que formem aquesta xarxa. Sense protagonismes, de manera transparent i descentralitzada. També, posant en valor la feina de les tècniques de la FCVS i el seu voluntariat, que és realment, la força que possibilita que la FCVS faci la feina del dia a dia.  Un pont que serà més o menys fort en funció de la implicació que tinguin les entitats amb la FCVS i en el bon fer que  totes plegades siguem capaces de realitzar. En definitiva, es tracta de continuar amb la tasca que va dur a terme en Josep Cabrera (anterior coordinador), qui continua ‘lligat’ a la FCVS, ara com a voluntari, i amb qui ens vam retrobar divendres (no t’escaparàs fàcilment).

L’alegria d’aquest retrobament físic, també ens fa adonar que l’important no és només ser-hi físicament. El voluntariat ha continuat en aquest temps de pandèmia de moltes maneres:  en línia, telefònicament, a través de pantalles i amb mascaretes i guants. Així doncs, sembla que hi ha quelcom més important, quelcom que té a veure amb una voluntat transformadora de la societat, sense esperar rebre res a canvi (res físic). I aquesta és la força del nostre voluntariat, de les nostres entitats i de totes les persones que cerquen una societat millor: la confiança en el fet que les ‘coses’ poden canviar.

I això és el que vam poder comprovar en el TAST 2021: unes entitats que continuen engrescades en canviar-ho tot, una societat que en temps difícils també continua col·laborant i fent voluntariat. Ara només cal que les institucions privades i públiques també continuïn  creient i confiant en les entitats que dia rere dia, amb pandèmia o sense, treballen per transformar les vides d’aquelles persones que per diferents raons estan en situació de vulnerabilitat. Les entitats i les persones que creuen en aquesta voluntat transformadora sempre hi seran. Gràcies a totes elles.