Sumem mirades

RAMON NICOLAU

President de la Federació Catalana de Voluntariat Social

El 5 de desembre arreu del món celebrem el Dia Internacional del Voluntariat. És una data especial per reconèixer la feina de molta gent, la força del voluntariat, l’activisme i la militància d’aquestes persones compromeses, que són estratègiques pel sosteniment dels pobles i les ciutats on vivim.

Estudis recents de la Federació Catalana del Voluntariat Social mostren que els principals motius que porten a fer voluntariat són: els valors personals, el fet de contribuir al desenvolupament d’una societat més justa, sostenible i igualitària; i poder ajudar altres persones. Treballen en el camp social, també en l’educatiu, el comunitari, el cultural, el mediambiental, l’esportiu, el de la salut i el veïnal. En tots aquests camps a més de fer un servei voluntari, s’impliquen com activistes per millorar la xarxa de serveis existents i reivindicar els drets de les persones, i alhora, encara que en molts casos la seva dedicació és inferior a les 10 hores setmanals, es converteixen en persones militants d’una causa concreta, que els fa defensar-la en totes les facetes de la seva vida. Així, una persona que fa de voluntària puntual a un Banc dels Aliments, és activista de la lluita per una alimentació justa i en defensa de recursos i serveis per eliminar la fam i, alhora, tota la seva jornada milita en la causa del dret a erradicar la pobresa com un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Reclamar que les propostes socials, econòmiques i de ciutat posin la persona al centre hauria de ser un repte per a totes les organitzacions sense afany de lucre que es comprometen amb el bé comú.

Aquest repte no és plenament assolit, avui. Per això, cada any ens toca recordar-lo, alçar la veu, apel·lar a les consciències, i tornar a martellejar sobre l’enclusa. Denunciem les vulnerabilitats que afecten els drets més bàsics de les persones. Repetim dia rere dia que aquestes greus xacres socials colpegen les persones més dèbils.

També anunciem bones notícies sobre allò que fan les comunitats per revertir aquesta realitat i generar esperança. Les persones a la seva comunitat generen ajuda mútua, preocupació per la sostenibilitat del planeta i pel benestar de tota la ciutadania. Sovint no comptem amb prou altaveus aliats: la nostra capacitat de proposta mereixeria un nivell d’atenció que no obtenim. Generem espais inclusius, cultivem cures i fem créixer la vida, però encara som lluny d’aconseguir l’escolta atenta de qui governa.

Per aquest motiu hem deixat de pidolar-ho i aquesta expectativa ja ha anat quedant enrere. Sabem que remem contra corrent. Massa interessos omplen agendes ben contràries a la nostra. Però el potencial de la gent organitzada, que hem anat teixint xarxes de suport mutu des d’arreu, és també una evidència. Les crisis consecutives viscudes en les darreres dècades ho han posat de manifest.

Per això avui les persones voluntàries ens donem el reconeixement que mereixem. I el suport dels governs -locals i de país- a la nostra contribució, el de debò ja l’escoltarem quan arribi. Si és que arriba.