CHARO SILLERO
Vicepresidenta de la FCVS
Responsable de l’equipament CRI Hort de la Vila (Sant Joan de Déu – Serveis Socials Barcelona)
Una aproximació a les Economies Socials i Solidàries i a les eines de què la FCVS disposa
El passat 24 de maig vaig tenir l’oportunitat d’acompanyar a dues tècniques de la nostra Federació a l’espai InnoBa, el nou centre per a la Innovació Socioeconòmica.
En aquest nou espai, la nostra Federació va organitzar una sessió per aprofundir sobre el concepte de l’Economia Social i Solidària (ESS), així com presentar aquelles eines i programes concrets de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) que connecten amb l’ESS.
Durant el primer bloc d’aquesta sessió en Xavier Rubio, cap del Departament d’Economia Social, de les Cures i Polítiques Alimentàries Urbanes de l’Ajuntament de Barcelona, ens va oferir molta informació sobre el passat, present i futur de les ESS i ens va engrescar, amb el seu dinamisme comunicatiu, cap al que hauria de ser un veritable sistema econòmic: una economia solidària al servei de les persones i les seves necessitats; perquè l’essència de les ESS connecten amb els valors i la manera de fer del voluntariat.
Tot i que sembla que les ESS són quelcom nou i de recent creació, al barri del Poblenou, a mitjans del segle XIX ja es va a començar a donar forma a aquest sistema econòmic, en aquell moment de la mà de les cooperatives. En els darrers anys han sorgit noves denominacions per a l’Economia Social i protagonitzada per la societat civil, concebuda per a servir a l’interès general de les comunitats on es desenvolupen, com és el tercer sector, l’economia social i solidària i les empreses socials.
En el si de les ESS hi radica la ciutadania i sense la presència i impuls dels ciutadans no existiria. Les ESS han de ser resistents i resilients a les societats canviants i per això el paper dels nostres Governs públics ha de ser recolzar i dotar de recursos a un nombre creixent d’organitzacions d’ESS que existeixen arreu de Catalunya; quasi 5000 iniciatives existeixen només a Barcelona.
Us convidem a tots a continuar aprofundint en altres sessions que tenim previstes així com a conèixer les eines concretes i programes de la Federació que es relacionen amb l’ESS com són El Mercat Social, el Guanyem-hi tots!, el VolCor al servei de la RS i del voluntariat de l’empresa, el Premi Lluís Martí al Valor Social, la borsa Voluntariat en un clic, el servei d’acompanyament a entitats per a treballar el voluntariat en l’àmbit de l’ESS de la nostra àrea de voluntariat, ES i RS.
Mira la galeria fotogràfica de la sessió sobre voluntariat i ESS en xarxa!