Ser voluntària don sentit (i energia) a la vida

PILAR SANJUÁN

Secretària de Down España. Presidenta de Down Lleida (1995- 2019) i presidenta de Down Catalunya (2004-2019)

Si penso quan va ser el primer cop que vaig fer de voluntària, m’hauré de traslladar a la meva infància quan al col·legi fèiem col·laboracions pel Domund, a residències d’avis … Jo no fallava mai, em semblava el més natural.

Una mica més endavant, des del meu compromís personal, em vaig implicar fent catequesi, i especialment, portant grups d’infants i joves en l’àmbit del lleure educatiu. Tots aquests voluntariats es van incorporar a la meva motxilla de valors, ampliant les meves experiències, reflexionant sobre les necessitats de les persones… fent que la meva experiència de voluntariat fos cada cop més àmplia. Fins que va arribar el meu fill Guillem, que ens va fer canviar la nostra mirada i com sempre li dic, gràcies a ell estic vivint i aprenent tantes coses que d’una altra forma m’hagués perdut.

El Guillem em va fer replantejar la trajectòria del meu voluntariat al ser conscient de la realitat de les persones amb la síndrome de Down en aquells anys i en la nostra ciutat. En aquell moment el meu voluntariat va canviar de direcció, i es va adreçar a visibilitzar a les persones amb la síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals, en acompanyar-les a elles i a les seves famílies en els seus projectes de vida, en intentar assolir les mateixes oportunitats per a totes les persones i en tots els àmbits, en definitiva a trencar les barreres que imposa la societat darrera d’una etiqueta.

Sempre penso que el voluntariat no ha de ser fer per fer, ni sentir-lo com una obligació, per mi és allò que dona sentit a la meva vida, que fa que per la vida vagi amb una mirada diferent, oberta a totes les persones… I a la vegada aquestes accions em donen l’energia per avançar i aprendre cada dia. De vegades et revolten per dins i et fan continuar al costat de qui més ho necessita per assolir una societat inclusiva, respectuosa i acollidora sense estereotips ni prejudicis.

Si encara us ho esteu plantejant, no en dubteu, sempre rebreu molt més d’allò que aportareu, si ho feu des del COR.