ISABEL ALEJANDRO BALET
Presidenta de l’Associació Contra el Càncer a Girona
El sol és essencial per a la vida. Tot i això, també té una vessant perillosa. L’ús del protector solar és imprescindible per a evitar cremades provocades pel sol, lesions agressives que, de manera reiterada i a llarg termini (20-30 anys), poden derivar en un càncer de pell. Les cremades en la infància són acumulatives pel que si no se segueixen les recomanacions de fotoprotecció adequades poden provocar càncer de pell a edats primerenques. Per a evitar aquestes lesions és imprescindible saber què és el Factor de Protecció Solar (SPF) i per què és vital per fer front al càncer de pell, un tipus de tumor molt freqüent a Espanya amb més de 20.000 diagnòstics a l’any.
El càncer de pell es produeix pel creixement anormal i descontrolat de les cèl·lules cutànies, que s’han alterat a causa de l’acció de la radiació ultraviolada (UV), que procedeix de la llum solar o de fonts artificials de radiació ultraviolada com són les càmeres de bronzejat, contra les quals actua el SPF.
Malgrat l’increment del càncer de pell a Espanya, que augmenta prop d’un 10% cada any, és el tumor que més es pot prevenir i, si es detecta de manera precoç, amb millor previsió. Entre les mesures de prevenció s’inclou l’ús de protector solar d’ampli espectre amb un Factor de Protecció Solar de 30 o més.
El grau de protecció enfront de les radiacions ultraviolades ve determinat per l’índex SPF (Sun Protector Solar, per les seves sigles en anglès) que indica el nombre de vegades que el fotoprotector augmenta la capacitat de defensa natural de la pell enfront de l’eritema (enrogiment). Per exemple, si una persona triga 5 minuts a cremar-se, amb un filtre SPF 30 trigaria 150 minuts, és a dir, 30 vegades més.
És important tenir en compte que aquesta quantitat és només una aproximació, ja que el temps que trigues a cremar-te pot variar depenent de diversos factors, com l’època de l’any i el lloc on et trobis. A més, l’efecte protector de les cremes solars depèn de la seva correcta aplicació, de les condicions d’humitat de la pell (suor o contacte amb l’aigua), o el frec amb altres peces que poden fer que les zones exposades al sol es quedin sense crema solar abans d’hora.
Encara que segueixis rigorosament aquests consells i utilitzis protector solar, evita estar sota el sol durant períodes prolongats de temps, especialment entre les 12 hores i les 16 hores, i recorda realitzar una revisió anual de la pell per part d’un dermatòleg, per a determinar l’existència de pigues, marques de naixement o àrees pigmentades el color de les quals, grandària o forma estigui fora del normal.
Un diagnòstic precoç sempre suposarà un millor pronòstic de la malaltia i permetrà, entre tots, aconseguir l’objectiu d’aconseguir superar el 70% de supervivència en càncer el 2030.