Per una alimentació digna

JOAQUIM NOGUÉS ALECH

Voluntari del Banc dels Aliments de Lleida

El pròxim dia 5 de desembre es commemora el Dia Internacional del Voluntariat i amb aquest motiu, la Federació Catalana de Voluntariat Social vol agrair a les 85.000 persones que estem implicades en les diferents entitats la força del voluntariat com a activisme i militància amb el lema #SumemMirades.
A Lleida, el 30 de novembre a la seu de l’Orfeó Lleidatà, es farà una trobada amb motiu de la commemoració del Dia Internacional del Voluntariat. Comptarà amb actuacions musicals, així com la conferència ‘L’ètica del Voluntariat’ impartida per Josep Maria Forné, director de l’institut Català de l’Acolliment i l’Adopció.
En el món que ens ha tocat viure, que les notícies negatives se sobreposen a les positives, des de la pandèmia de la Covid, el canvi climàtic amb la falta cada vegada més d’aigua i amb els greus problemes que això anirà comportant tant en l’agricultura i ramaderia, com les notícies que anem llegint, per una banda, el malbaratament d’aliments i per l’altra, la falta de recursos per a cada vegada més persones, fan que tinguem la sensació que el que importa és salvar el nostre entorn més proper, és a dir, més instal·lats en el nostre propi egoisme.
Davant d’aquest panorama, el que hi hagi milers de persones que, d’una forma altruista dediquin una part del seu temps en ajudar als altres és d’una generositat enorme, i això se’n diu voluntariat.
Des de fa uns anys, soc voluntari al Banc dels Aliments de Lleida, una fundació que atent prop de 90 entitats socials de les comarques de Lleida, beneficiant del menjar a 28.515 persones. Un engranatge que, des del Banc dels Aliments, les entitats socials i els voluntaris creiem en un món més just i sostenible en què lluitem contra la pobresa i garantir el dret a l’alimentació digna.
Els propers 25 i 26 de novembre, se celebra la campanya del Gran Recapte, que des de l’any 2009 anem organitzant cada any per recollir aliments bàsics i que s’ha consolidat com una de les grans fites solidàries de Catalunya amb la participació activa del voluntariat.
Els dies 25 i 26 de novembre es durà la recollida en format mixt que combinarà la donació de productes d’alimentació amb els donatius monetaris a diferents supermercats i del 25 de novembre al 6 de desembre, donacions monetàries a la línia de caixa dels establiments.
Participar, ajudar, engrescar-se en la tasca del voluntariat és donar un sentit molt positiu a la vida i quina millor recompensa que saber que amb el teu gra de sorra, ajudes a altres persones necessitades. Aquest és el millor premi a fer-te voluntari.
Recomano que tothom que pugui, formi part d’un voluntariat, que a més de desenvolupar una bona causa, es fan noves amistats, coneixes noves situacions i com el lema que tenim al Banc dels Aliments amb motiu del Gran Recapte: Tu pots aconseguir que tothom pugui gaudir d’una alimentació digna.