Les economies transformadores al servei de les persones. El binomi ESS – voluntariat

CHARO SILLERO

Vicepresidenta de la FCVS

Responsable de l’equipament CRI Hort de la Vila (Sant Joan de Déu – Serveis Socials Barcelona)

 

El diumenge passat vàrem tenir l’oportunitat de participar en una sessió informativa en un dels espais de la FESC (Fira d’Economia Social i Solidària de Catalunya). Veient el vídeo promocional d’aquest esdeveniment vaig poder comprovar que l’argument estava en sintonia amb l’essència del voluntariat.

El voluntariat és una peça imprescindible en les entitats socialment responsables, i disposa d’un potencial extremament transformador; el voluntari, amb els seus coneixements i la seva experiència, és capaç de transformar el seu entorn, a ell mateix (apropant-se a noves realitats socials o altres maneres gràcies a la relació i la cooperació amb altres) i a la mateixa entitat en la qual està integrat.

Com sabeu, des de la FCVS apostem per un voluntariat organitzat en el marc de les entitats socials, format i amb capacitat de ser un agent que aporta valor afegit, creixement i capacitat de transformació dins de les entitats i a l’entorn. És un agent que impacta positivament en la societat.

En aquest mateix vídeo parlava de les societats compromeses, integrades per persones amb una actitud activa i no passiva; l’essència del voluntariat és compromís, solidaritat i, com ja hem comprovat abans, transformació social.

Des de la FCVS informem la ciutadania de les possibilitats de ser un agent actiu en aquesta societat sent voluntari, què és diferent que fer de voluntari i els apropem la realitat dels diferents àmbits amb el que pot involucrar-se així com de les entitats on es pot vincular, tant a la ciutat de BCN com arreu de CAT.

La construcció del binomi voluntariat – ESS es va iniciar formalment en la FCVS ara ja fa 4 anys amb la definició de l’Àrea de Voluntariat, ES i RS; una de les tasques que es desenvolupen és l’assessorament a les entitats d’ES que vulguin incorporar i treballar juntament amb voluntariat.

Estem convençuts que les entitats de voluntariat social juntament amb l’Economia Social i Solidària podem construir plegades un camí per a generar economies transformadores al servei de les persones. Així doncs, i tornant al vídeo de la FESC, el voluntariat és part d’aquestes “llambordes que ens portaran allà on vulguem anar”.

Mira la galeria fotogràfica de la FESC!