JAVIER GÓMEZ
Vocal de voluntariat i ESS de la FCVS
Membre del comitè de direcció d’Arç Cooperativa
A la primavera del 2020, l’esclat de la pandèmia de la covid-19 ens va agafar a totes per sorpresa. Les empreses capitalistes van reaccionar amb les seves pràctiques habituals: fent ús de recursos econòmics utilitzats massa sovint amb criteris dubtosos. Les administracions públiques es van veure desbordades. En aquell moment, tota ajuda era poca.
Des de l’economia social i solidària, amb uns recursos limitats, i encara més en aquella situació, vam haver de buscar solucions imaginatives per poder estar al costat de la ciutadania i les entitats i organitzacions.
Arç Cooperativa, juntament amb la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), vam oferir assegurances gratuïtes per a les xarxes de suport mutu creades per fer front a la situació de la COVID. En ple confinament domiciliari, les xarxes tenien problemes reals per moure’s i poder dur a terme les seves tasques solidàries.
En paral·lel, es van crear diferents fons solidaris d’ajuda en diferents àmbits. Altres entitats de les finances ètiques com FIARE o Coop57, juntament amb altres entitats properes com la Fundació Seira o la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya també van unir esforços a l’hora d’oferir recursos.
Des de les assegurances ètiques vam llençar una bateria de mesures per ajudar a superar aquella situació, principalment adreçades a les entitats més petites. Vam suprimir els recàrrecs per fraccionar els rebuts, vam ampliar els terminis de pagament, vam fer ajustos en el preu dels contractes d’assegurances en els casos de suspensió d’activitat, entre d’altres.
Un cop ara sembla que ha passat el pitjor, ens trobem davant d’una nova realitat, diferent de la del 2019. Hem normalitzat noves eines i formes de fer. Paraules com teletreball, videoconferències o ciberriscos són el nostre pa de cada dia. Això obliga a les entitats de l’economia social i solidària a prendre noves decisions i adoptar noves maneres d’organitzar-se.
Cal que la banca ètica faci un esforç per ajudar a les entitats a dur a terme operacions en línia. Les assegurances ètiques han de prendre la iniciativa davant de noves realitats, com la mobilitat sostenible. Les entitats de voluntariat social han de conèixer els nous riscos informàtics que poden suposar grans dificultats en les seves activitats diàries.
Si hem estat capaces de donar resposta en un moment d’emergència sanitària, social i econòmica, hem de ser capaces de no quedar-nos aturades. Si no ho fem, l’economia capitalista ens passarà per sobre.
Ens trobem davant d’una oportunitat històrica. La ciutadania està molt més sensibilitzada davant de grans reptes com l’emergència climàtica, el subministrament elèctric o les cures. Si som capaces d’explicar els nostres posicionaments, alhora, ser-hi juntes, aquest pot ser el nostre moment.