L’Associa’t a la Festa troba el seu lloc i fa participar!

ALBERT FRANCOLÍ MANILS

Coordinador FCVS a Barcelona

Membre de la Fundació Servei Solidari

El primer any com a coordinador de Barcelona de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), després de participar a la Fira d’Entitats de La Mercè, vaig pensar, mai més!

Tot un cap de setmana dedicat, la típica taula amb flyers i informació esperant que la gent passés per “vendre-li” el què fem, al costat de moltes altres entitats que feien el mateix. Això sí, quan passaven els polítics, més gent, atenció, premsa, però només 2 minuts, i en bateria, uns darrera els altres sense temps per res, tant sols la foto oficial, i següent. Aquell dia vaig tenir una  sensació d’antic, d’esdeveniment gens participatiu ni atractiu per a la gent, sense més utilitat per la Federació que el ser-hi, perquè ‘en aquests llocs s’hi ha d’estar’, i allunyat de les nostres entitats, la ciutadania i sobretot  dels valors que impregnen el voluntariat.

Calia un canvi, i el següent any, arrel d’una demanda històrica del sector, l’Ajuntament va decidir iniciar un procés participat per canviar-ne el model. Durant aquests anys hem aprés molt conjuntament fins a arribar a una proposta que crec, cada vegada més encertada. Val a dir, que el primer any tampoc vam sentir-nos-hi còmodes: les entitats i el sector no estem per distreure i fer jugar a la ciutadania, sinó que ens calia trobar l’encaix entre espai festiu i el moment per sensibilitzar, visibilitzar-nos i explicar-nos a la gent.

El passat 21 de setembre, com faig cada any, vaig treure el cap per l’Associa’t a la Festa, i  crec que des de l’any passat, gràcies a la feina de les tècniques i les entitats participants, la FCVS hem trobat el nostre lloc.

Un mural participatiu, de colors, pintat conjuntament per entitats, voluntàries i tota aquella persona que s’hi volgués sumar i, a més, on després de la tasca de totes es descobria el nostre lema d’aquesta any: Troba el teu lloc, i participa!

I tot plegat, em va semblar una bonica metàfora del voluntariat i la nostra tasca, on el resultat, l’impacte, l’objectiu del què fem és la suma i la multiplicació, el fem-ho juntes, unides, des de l’acció comunitària i la feina compartida. I alhora, on moltes vegades tota la feina és poc visible a la primera mirada, és de resultats a llarg termini, i costa temps de desvetllar, però acaba sorgint (com el nostre mural va deixar veure en el lema, al final del dia). I normalment, quan els processos són així,  tot  roman més temps, deixa empremta i genera canvis reals a les persones i la societat.

Ara sí que hem trobat el nostre lloc a l’Associa’t i estem emocionades per seguir-hi participant. Bona feina a les que ho heu fet possible!