L’accessibilitat universal, un element clau per a la inclusió social i la participació a la comunitat

MEL RUIZ

Tècnica d’inclusió d’ECOM

Malgrat que des de fa ja molts anys bona part de les lleis i normatives estableixen que cal garantir la igualtat d’oportunitats a totes les persones i, entre elles, les persones amb discapacitat, avui en dia en molts àmbits encara aquesta igualtat d’oportunitats no està garantida i les persones amb discapacitat n’acaben quedant excloses. Els factors de per què encara passa això són diversos, però hi ha un factor clau que és la manca d’accessibilitat universal. És a dir, el fet que els entorns, els processos, els béns, els productes i els serveis es continuen concebent massa sovint sense tenir en compte la diversitat de la nostra societat ni la interseccionalitat.

A ECOM fa més de 50 anys que treballem per afavorir la plena inclusió social de les persones amb discapacitat física i orgànica i la seva igualtat en l’exercici dels drets. Actuem per afavorir la seva inclusió a tots els entorns (educatiu, laboral, lleure…) i, des de fa deu anys, també treballem per fer possible la seva participació comunitària i en accions de voluntariat, a través del nostre programa de foment del voluntariat inclusiu InDret. A través d’aquest programa fomentem la implicació de persones amb discapacitat en les accions de voluntariat d’ECOM i promovem que altres entitats socials que fan voluntariat obrin la porta a la diversitat i evolucionin cap a un voluntariat inclusiu.

Les nostres accions de voluntariat sumen a l’acció global que fa l’entitat, és a dir, a promoure un canvi de mirada a la societat perquè reconegui la diversitat i perquè es transformi en una societat inclusiva. Les persones amb discapacitat que fan voluntariat a ECOM participen en les activitats de sensibilització que fem per promoure aquest canvi, unes activitats que amb els anys hem fet accessibles per afavorir la participació a tothom. I hi participen com a protagonistes, esdevenint agents actius de transformació, participant i liderant les activitats, visibilitzant les seves capacitats i reivindicant els seus propis drets.

Com a reforç a les activitats de sensibilització, enguany ECOM hem impulsat la creació del portal web ecomlab.cat, un portal de recursos orientat a promoure el canvi cap a una societat inclusiva. Els recursos i activitats (per a qualsevol edat) permeten l’aprenentatge a través de l’experimentació pròpia i el joc i ajuden a conèixer la pluralitat del món des del respecte cap a la diferència i l’enriquiment que aporta la diversitat. Tots els recursos tenen com a marc de referència la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat i els Objectius del Desenvolupament Sostenible. El portal s’ha desenvolupat incorporant criteris d’accessibilitat perquè sigui accessible per a totes les persones.

Si voleu saber més sobre la importància de l’accessibilitat per avançar cap a una societat inclusiva, no us perdeu la XVIII edició de la Jornada Catalana de Voluntariat i Salut que la FCVS oferirà el 20 i 21 d’octubre a la Universitat Rovira i Virgili.