L’accés al lleure no és un caprici, és un dret

CARLA MARTÍN

Coordinadora del Casal d’Estiu Tria de la Fundació Comtal

L’educació en el temps de lleure és indispensable per al desenvolupament dels infants, adolescents i joves. L’infant ha de poder jugar i relacionar-se, però això no és sempre possible quan arriba l’estiu. A Catalunya, vuit de cada deu infants i joves participen en activitats educatives i d’oci, però n’hi ha un 20% que no hi tenen accés.

Des de la Fundació Comtal, promovem el valor de l’oci educatiu i de les activitats culturals i esportives com a drets fonamentals. Per això, quan arriben les vacances d’estiu, continuem atenent els infants en els casals i les colònies i fem possible que puguin viure un estiu ric en oportunitats d’aprenentatge i diversió. Durant els casals i les colònies, els infants, adolescents i joves participen en recursos d’oci i tenen cobertes les seves necessitats nutricionals bàsiques. Són una oportunitat per viure experiències úniques, una font de nous aprenentatges i una via per descobrir entorns diferents i fer noves amistats.

És un dret: les activitats d’estiu ens permeten continuar atenent els nens, nenes i adolescents en un període de risc, com és l’estiu, perquè els diferents serveis i centres educatius romanen tancats. Garantim l’accés al lleure quan acaba el curs escolar i fem possible que puguin gaudir de la natura, descobrir altres entorns i trencar amb la rutina.

A través d’activitats positives i enriquidores potenciem que puguin créixer de manera saludable, tinguin una socialització adequada i unes bones relacions amb el seu entorn. Tenim preparades excursions (sortides a la natura, parcs aquàtics, museus), tallers, sortides a la piscina, a la platja, visites a diferents recursos culturals de la ciutat, però encara necessitem mans durant l’estiu per millorar la qualitat en l’atenció directa i per poder garantir amb èxit el desenvolupament i benestar integral dels infants i joves que acompanyem.