La remuneració en el voluntariat

 

GERARD SANS

 

Director de l’Escola de l’Esplai de Lleida – Fundació Verge Blanca

La controvèrsia que poden generar aquestes dues paraules juntes copsa a tota persona que sap que el voluntariat és donar sense esperar res a canvi. Ara bé, aquestes dues paraules prenen més sentit i més protagonisme si s’analitzen des del lleure educatiu.

Aquest sector genera anualment una riquesa enorme que ni les grans borses mundials poden mostrar en els seus panells de cotització, no perquè no hi puguin sortir els números que factura o les seves transaccions, sinó per tot allò que crea: valors, hàbits, lideratges, cooperació… Com es pot quantificar això? Solament hi ha una manera: en les accions més senzilles del dia a dia.

Efectivament, tots aquells voluntaris que han pouat en l’educació en el lleure (monitors/es, educadors/es, “monis” que és com se’ls coneix), avui en dia, molts d’ells, els podem trobar dirigint grans empreses, treballant de manera eficient amb grups d’investigació, atenent a públic de manera humil (des del món mèdic, el món social, el món comercial…), sent mestres i/o professors/es, ocupant llocs de responsabilitat dins l’administració i tantes ocupacions que podriem anomenar i que estan aportant al nostre país, Catalunya, un benefici intangible a tots els nivells de vida. A què es deu aquest desbordament?

Aquesta riquesa d’aquesta gent, aquesta remuneració que després repercuteix a la societat, té com a origen aquelles colònies d’estiu en què van preparar una gimcana i els nens i nenes no paraven de somriure, aquells campaments d’estiu en què van fer una acampada a la muntanya, aquells casals de vacances en què els tallers i els jocs eren les activitats més esperades… i així tot un infinit d’inputs que han anat emplenant aquests voluntaris, aquests monitors/es, aquestes persones del nostre país, de valors totalment incalculables. És la remuneració més gran que pot tenir una persona del nostre món.

El dia 20 de novembre, amb el Dia Mundial dels Drets dels Infants, posem de manifest que tot infant té dret de gaudir del lleure i té dret a gaudir d’aquests voluntaris que posen aquesta passió i dedicació.