La màgia del voluntariat

 

ALBA PORTA

 

Responsable de comunicació de l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona

Diuen que el voluntariat transforma la vida, i us asseguro que a banda de ser un eslògan fantàstic, és una frase del tot certa.

A La Muntanyeta, l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona, tenim testimonis que certifiquen que voluntaris i persones amb paràlisi cerebral viuen una experiència transformadora. Com el d’una voluntària amb més de 65 anys que, per primera vegada a la seva vida, va anar de colònies gràcies al voluntariat de la nostra entitat.

No tinc cap dubte que aquesta vivència exemplifica a la perfecció el que significa el voluntariat. Per això, a La Muntanyeta procurem que el voluntariat sigui beneficiós tant per a les persones amb paràlisi cerebral com per als mateixos voluntaris. La seva aportació és imprescindible perquè puguem dur a terme moltes de les activitats que planifiquem. I ells, se n’han d’endur un retorn satisfactori.

 “Millor amb tu”, diu la campanya de voluntariat que impulsem des de les entitats de paràlisi cerebral. Els voluntaris són sempre un impacte positiu per a les persones amb paràlisi cerebral. Són un suport que facilita la seva inclusió i participació social, un dels molts reptes que hem d’afrontar dia a dia com a col·lectiu. Per això sempre és millor comptar amb moltes persones que ens hi ajudin. Perquè quan un voluntari ens dona el seu temps, no comptem només amb les seves mans, sinó que el més important que ens aporta és la seva experiència, la seva alegria, el seu entusiasme, les seves ganes.

Els voluntaris ofereixen noves relacions socials a les persones amb paràlisi cerebral, i aquest és el valor més gran que ens entreguen a La Muntanyeta. L’oportunitat de generar noves complicitats, nous espais de confiança, noves amistats, i tot allò que contribueix al creixement personal.

Però l’èxit només l’assolim quan aquest enriquiment és compartit i tothom hi guanya. Quan tornem de les colònies i tots, també els voluntaris, ho hem passat tan bé que ja hi voldríem tornar.

Hi ha poques coses a la vida que es multipliquin quan les compartim, i aquesta és la màgia del voluntariat.