La FCVS lamenta els successos del 17 de març a Berga i reclama el màxim respecte per a la família de Manela Quesada

La Federació Catalana de Voluntariat Social, com a plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya, que treballa en xarxa amb entitats que aglutinen familiars i persones amb problemes de salut mental i per a la sensibilització i foment de la plena inclusió de les persones amb trastorn mental, vol mostrar el seu condol i respecte cap a la família i amics de Manela Quesada, davant dels fets ocorreguts el 17 de març a Berga.

Lamentem profundament la pèrdua de Manela Quesada, presidenta d’Asfam i directora de la Fundació Grup Horitzó, entitat federada. Manela Quesada era una gran lluitadora a favor de la generació d’oportunitats per a les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.

Des de la FCVS ens sumem al comunicat d’Asfam i la Fundació Grup Horitzó de desvincular la malaltia mental d’actes violents i demanem respecte a la família i no fer especulacions respecte al fet esdevingut, tant per part dels mitjans de comunicació com de l’entorn més immediat i de les institucions.

Demanem prudència i respecte davant d’aquesta situació, que posa en alerta de perill l’estigmatització de les persones amb problemes de salut mental. L’evidència científica demostra que la relació entre trastorn mental i violència només pot associar-se en alguns casos en què el trastorn està sumat a altres factors de risc.

També recolzem la petició a les administracions perquè facin un replantejament global dels recursos que es destinen a la salut mental i en la cerca de solucions imaginatives, com s’està fent en altres països, per al benestar dels familiars. En aquest sentit, és necessari lluitar contra l’estigma de la salut mental i per a la reinserció social i laboral d’aquest col·lectiu.