Joves, voluntariat i estiu

LAIA BERNUÉS

Vocal de Joventut

Delegada de l’AFEV

Arriba l’estiu i, amb ell, l’oportunitat per a moltes joves de participar en camps de treball, intercanvis, viatges solidaris, voluntariat a l’estranger o anar de campaments amb el cau o l’esplai.

El voluntariat, així com l’activisme i la militància, fa que les joves participin activament i críticament de la societat que els envolta, que se sentin reconegudes i implicades per fer de la seva comunitat, una comunitat més justa socialment.

Al mateix temps, el voluntariat, l’activisme i la militància són fonts d’aprenentatge (bidireccional sempre) on les voluntàries adquireixen competències com analitzar i resoldre problemes, potencia la iniciativa i l’autonomia, els ajuda a aprendre a planificar i organitzar-se millor, treballa la flexibilitat i innovació i contribueix al treball en equip i el lideratge.

Les joves són les qui canvien el món, les qui tenen l’anhel, són les que revolucionen, les qui tenen la motivació i l’energia.

El 20% de les joves a Catalunya fan voluntariat i, predominantment, voluntariat de menys d’un any. Els canvis de vida, la cerca de feina, els estudis i els intercanvis a l’estranger poden ser alguns dels motius per aquest voluntariat de curta durada; però també ho pot ser les ganes d’experimentar i tastar diferents tipus de voluntariat en un moment vital en el qual l’experimentació i la descoberta constant de noves experiències és important.

El jovent és, històricament, mobilitzador, però últimament estem vivint un canvi de tendència. La precarietat laboral, la salut mental, els problemes d’habitatge i l’exclusió residencial, la dificultat per acabar els estudis, etc. fan que, per a les joves, el voluntariat i la participació social no sigui la prioritat.

Amb l’arribada de la pandèmia, el percentatge de joves interessades a participar en la societat està per sota del 50%, la qualitat laboral juvenil continua baixa i, amb uns ingressos mitjans molt per sota de la mitjana estatal, l’emancipació es fa cada cop més difícil.

La societat en general, però, sobretot, les institucions públiques en particular, tenim i tenen un deute pendent històric amb les joves… amb la generació actual, les anteriors i les que vindran: fer una aposta clara i ferma per polítiques que afavoreixin i facilitin el benestar i la participació social de les joves.

Mentrestant, les entitats socials seguirem comprometent-nos amb les joves i el seu compromís social i comunitari. I encoratjant i donant suport a l’autoorganització d’aquestes joves que, com totes les generacions anteriors tenen ganes de canviar aquest món per un món millor.

L’estiu, com sempre, és una gran oportunitat tant per fer un primer tastet com per continuar amb el voluntariat de sempre.

Per aquesta raó, aquest juliol, des de la FCVS hem tirat endavant la campanya ‘Fer voluntariat, una experiència transformadora’ per promoure el voluntariat entre les joves difonent l’ús de la borsa Voluntariatenunclic

Les joves participen, aprenen, es comprometen. I des de la FCVS volem contribuir i facilitar aquest compromís social de les joves i les volem animar a fer que segueixin participant, aprenent i comprometent-se amb la seva comunitat.

Bibliografia:

  • Estudi de la FCVS “El voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què”
  • Estudi de la Plataforma del Voluntariado de España, “El voluntariado en España. Quién, cómo, por qué”
  • Estat de la joventut 2022 – Informe anual elaborat a partir de les darreres dades del Sistema d’indicadors de l’Observatori Català de la Joventut