Estiguem preparats

Isabel Alejandro

Presidenta de l’AECC Catalunya Contra el Càncer Girona 

En aquestes setmanes tan dures arran de la Covid-19, podem afirmar rotundament que hem viscut la major crisi sanitària del segle XXI.

En iniciar-se aquesta pandèmia ja érem conscients que sanitàriament, els nostres pacients, en molts casos immunodeprimits, presentaven un major risc de contagi del coronavirus. Però aquesta crisi sanitària també està provocant efectes col·laterals a nivell social, econòmic i laboral, especialment en aquelles famílies afectades per la malaltia del càncer que, abans de la pandèmia, ja patien una situació de vulnerabilitat.

I és que, si abans de la pandèmia els nostres càlculs eren que hi havia al voltant de 27.000 persones a tot l’Estat que cada any entraven en una situació d’extrema vulnerabilitat econòmica a conseqüència del diagnòstic d’un càncer, amb aquesta nova situació de crisi, aquestes persones seran més i seran més vulnerables.

Hi haurà famílies amb càncer que no podran fer front a despeses bàsiques com són el lloguer, l’hipoteca, la factura del gas o de la llum, i algunes també hauran de triar entre pagar aquestes factures, menjar o comprar medicaments. No hem d’oblidar que cada família gasta aproximadament entre 100 i 300 euros al mes a conseqüència d’un diagnòstic de càncer. Si a més, derivat de la COVID-19, algun membre d’aquesta família s’ha vist afectat per un ERO, ERTO o acomiadament, la situació en la qual es veuran sumits estarà pròxima a l’exclusió social.

Davant d’aquesta imminent emergència, des de l’AECC hem posat en marxa un fons amb una dotació inicial de 3 milions d’euros, per atendre a demandes puntuals urgents de familiars en càncer vulnerables socialment. Amb la voluntat que la solidaritat i l’ajuda es desplegui quan és més necessària que mai,  us animem a trucar al telèfon d’Infocàncer 900 100 036 per a què a través de les vostres donacions, puguem fer front a la lluita contra l’emergència social en càncer.

Tots units sortirem de la crisi sanitària de la COVID-19, però ens trobarem amb una emergència social en càncer. I és també en aquest punt, on la col·laboració i la força transformadora del voluntariat serà indispensable. Estiguem preparats.