Els beneficis de ser voluntari

Àlex Ordóñez

Voluntari de Salut Mental Ponent

En moltes ocasions les persones que patim algun trastorn de salut mental tenim un acusat sentiment d’inutilitat, de creure que no valem per a res. Això ens pot succeir perquè la malaltia ens ha pogut fer perdre (o minvar de forma considerable) funcions tan bàsiques com la memòria o la capacitat de concentració.

Aquest sentiment d’inutilitat el podem sofrir perquè amb la malaltia potser no som prou conscients de quin és el propòsit de la nostra vida i patim una crisi existencial. Però en aquests supòsits pot haver una raó de ser que ens faci sentir millor amb nosaltres mateixos: el voluntariat, o sigui, dedicar una part del nostre temps lliure al servei dels altres o de la comunitat en general, sense esperar res a canvi.

Un dels aspectes que considero més interessant del fet de ser voluntari és l’ampli ventall d’accions i activitats d’interès general que pot abastar l’acció voluntària. Tots hi podem trobar aquell àmbit o espai del nostre interès, que ens pugui ser més atractiu o motivador, des d’activitats amb infants, joventut o gent gran, fins al voluntariat internacional.

Amb aquestes paraules us vull animar a fer que valoreu l’opció de fer voluntariat com a nou propòsit en les vostres vides. Així lluitarem contra l’estigma que patim les persones amb un trastorn mental i aconseguirem nombrosos beneficis terapèutics: interactuar amb la societat, ocupar el nostre temps lliure i adquirir habilitats comunicatives.

I, a més a més, contribuirem a l’acceptació de la malaltia mental per part del conjunt de la societat. Ja que no hem d’oblidar que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), 1 de cada 4 persones experimentaran una malaltia de salut mental durant la seva vida. Per tant, qualsevol, en un moment donat, pot patir un trastorn de salut mental. Per això demano que es tingui en compte el que diu l’OMS a l’hora de tractar amb les persones que tenim una malaltia mental diagnosticada.