ALBERT RIERA I PAIRÓ
Director executiu del Banc dels Aliments de les Comarques de Girona
La lluita contra la precarietat alimentària i el malbaratament són els dos eixos vertebradors de tota l’acció social del Banc dels Aliments de les comarques de Girona.
Som una fundació privada creada el 1988 que, enguany, hem col·laborat amb 94 entitats i més de 76 voluntaris regulars per contribuir a reduir les situacions familiars i personals de vulnerabilitat social que es tradueixen en precarietat o, fins i tot, pobresa alimentària. Això vol dir que no disposen dels mínims justos i exigibles per a accedir a una dieta diària bàsica i digna.
Una xarxa d’entitats i voluntaris que treballem de manera decidida, també, per a la conscienciació social sobre el malbaratament alimentari; això és, les tones i tones de menjar que es llencen i que es poden aprofitar.
Aquest any ha estat un any molt difícil. Ha estat el primer en què la Unió Europea ha deixat de subministrar aliments de primera necessitat a través del seu Fons d’Ajuda a les Persones Més Desafavorides (FEAD), per vehicular l’accés a aquests aliments i material bàsic amb un sistema de prestació indirecta a través de targetes o xecs moneder. Els Bancs d’Aliments hem avisat que els requisits per a accedir a aquest sistema indirecte d’ajuda alimentària deixa fora a un col·lectiu important de persones amb necessitats bàsiques. A més, cal tenir en compte que l’accés a aquests productes es fa amb preus de venda al públic, fet que impossibilita l’obtenció de millors preus derivats de volums grans de comandes d’aliments.
Amb tot, aquest canvi de model l’entomem com un repte que ens esperona a treballar, encara més, per la justícia social i pels drets dels més vulnerables. Els Bancs d’Aliments hi serem, com hi hem estat sempre des de la nostra fundació. Ens sentim profundament agraïts dels milers de persones que ens han fet confiança al llarg de tot l’any: voluntàries, entitats, institucions i donants que, amb les seves aportacions amb aliments i diners, fan possible que cada dia el Banc d’Aliments obri les persianes i segueixi aportant totes les energies per a lluitar contra la precarietat alimentària de moltes famílies i persones que necessiten la nostra solidaritat i de la nostra generositat.
El Gran Recapte ha estat, un any més, la gran festa de la generositat. Enguany, en especial en solidaritat amb els damnificats dels aiguats de València. El balanç provisional ens permet assegurar que la resposta ciutadana permetrà superar els nivells de recapte aconseguits l’any anterior, tot i que no arribarem a les xifres rècord que es van assolir durant la pandèmia. Moltes gràcies, també, a tots per aquest gest de solidaritat.
A les portes de l’Any Nou, ja estem treballant en projectes molt engrescadors que ens han de permetre renovar la nostra aportació social en favor dels més vulnerables. Sobretot, el treball que volem engegar per potenciar les mesures d’acompanyament amb un projecte de tractament integral per a la cobertura alimentària de les persones vulnerables, o la posada en marxa d’una campanya de sensibilització contra el malbaratament alimentari. Són només dos exemples del que 76 voluntaris, 94 entitats col·laboradores i el Banc d’Aliments de les comarques de Girona fem cada dia que obrim les portes. Moltes gràcies per col·laborar amb nosaltres.
Font: Diari de Girona