ALBERT FRANCOLÍ MANILS
Coordinador FCVS a Barcelona
Membre de la Fundació Servei Solidari
Si a casa nostra algú entén de mentoria és la Coordinadora de Mentoria Social, i totes les entitats i persones tècniques que en formen part. I ja, en la definició que donen en el seu web, s’entreveu que el voluntariat està en la part més essencial de la mentoria:
La mentoria és una eina d’intervenció social que promou la relació entre persones que voluntàriament s’ofereixen per a proporcionar un suport individual a una altra persona que es troba en una situació de risc d’exclusió. Aquesta relació és motivada i tutoritzada per un professional.
I n’és part essencial, no només perquè la persona mentora hi ha de participar de forma voluntària, sinó perquè en aquells aspectes bàsics per qualificar un projecte, com a projecte de mentoria, el voluntariat, entès com a programa, té un paper rellevant.
Entre d’altres coses, ells destaquen que la relació va més enllà de l’1+1, i ha de ser un 2+1, posant en valor el paper de l’entitat, i de la persona tècnica al capdavant del projecte. Per tant, i en clau de voluntariat, del seguiment, suport i avaluació de totes les àrees, i per tant, també de les persones voluntàries que fan de mentores.
També esmenten que la mentoria ha de ser un procés voluntari, fet que fa augmentar l’impacte gràcies a la percepció que té la persona mentorada de l’acompanyament i treball del mentor/a.
En la mateixa línia, fan èmfasi al benefici mutu, per mi, un dels elements claus de qualsevol acció voluntària. Com ja deia en el meu darrer article, quan treballem amb la idea que la persona voluntària surt igual o més beneficiat i enriquit que la persona usuària, estem fent passos endavant cap a l’ideal de voluntariat que el sector social desitja.
I finalment, la Coordinadora de Mentoria ens cita la formació dels mentors i mentores. Essencial, perquè el voluntariat no pot viure només de bones intensions, i és un deure de les entitats, preparar a les persones, formar-les tot dotant-les de recursos i metodologies, orientant-les i aterrant, en moltes ocasions, males percepcions sobre el voluntariat i el sector.
Per tant, ara que la mentoria comença a agafar pes en el sector i que la intentem aplicar a diferents projectes d’inserció laboral, d’acompanyament a infants, de reforç escolar, d’aprenentatge de la llengua… m’agradaria posar en relleu el paper essencial de la gestió del voluntariat per tal que la mentoria aconsegueixi totes les potencialitats que ja té com a eina d’intervenció social.
Fem-ho possible des de voluntariat i des del treball conjunt amb els tècnics i tècniques de mentoria.